Якщо вам набридло проводити осінні вечори під піцу або суші, Інформатор знає дуже смачну і небанальну альтернативу — це «ньокко фрітто». Нехай не бентежить вас слово «ньокко» в назві страви — це не різновид італійської пасти, а закуска. Втім, цією закускою можна наїстися так, що потім не знадобиться й вечеря!
Довідка. Gnocco fritto був повсякденною їжею фермерів регіону Емілья-Романья до 1960-х років. Сьогодні це продукт, який подають у великих ресторанах, і просто традиційна сімейна страва регіону, яку готують, коли не хочеться довго стояти біля плити, а чогось смачного і не повсякденного хочеться.
До «ньокко фрітто» подають усілякі ковбасні вироби будь-якого типу — сиров’ялену або сирокопчену ковбасу, варену ковбасу типу «мортадела» (або її аналог ковбасу «Любительську»), шинку як варену, так і сиров’ялену, а також сосиски — хоч смажені, хоч варені.
Ще сири та всілякі соуси, наприклад, песто по-моденськи — його придумали саме як соус для gnocco fritto. З напоїв добре гармонують як червоне сухе вино (в ідеалі еміліанське ламбруско), так і пиво або просто кока-кола.
Інгредієнти на 4 порції:
- Борошно вищого ґатунку або 00 — 500 гр;
- вода газована холодна — 180 мл;
- молоко — 80 мл;
- смалець — 70 гр;
- сода — 3 щіпки;
- сіль — на смак;
- олія для смаження — на смак.
Приготування
Змішайте у мисці борошно із сіллю, холодною газованою водою, молоком, смальцем та содою. Вимішуйте, доки не отримаєте добре скріплене, гладеньке та еластичне тісто. Загорніть його в поліетиленову плівку та дайте відпочити протягом 30 хвилин.
Секрет від Інформатора: те, що дає змогу ідеальному gnocco fritto здійматися без використання дріжджів ─ це наявність газованої води в процесі приготування тіста. Коли тісто залишають відпочити, тиск вуглекислого газу у воді вивільняється і запускає природний процес розпушення, й перетворює ромбики на хрусткий, м’який і золотистий смажений «ньокко».
Розкачайте тісто качалкою на дошці до товщини приблизно 4-5 мм. За допомогою ножа виріжте прямокутники або ромби.
Обсмажте «ньокки» по кілька штук на пательні з великою кількістю рослинної олії, повертаючи з обох боків, доки вони не стануть пишними. Дайте їм трохи обсохнути на кухонному папері. Подавайте gnocco fritto гарячими.
Смачного!