Як виготовляють чорні ланчбокси зі спіненого полістиролу

Одноразова упаковка зі спіненого полістиролу (EPS) займає значну частку ринку завдяки своїй легкості, теплоізоляції та низькій вартості. Розглянемо докладніше технологію виробництва посуду зі спіненого полістиролу, а тим, хто ще не знає, де гуртом купити надійні та зручні ланч-бокси, рекомендуємо заглянути у каталог «Плюс-Пак Україна».

Історія посуду зі спіненого полістиролу

Спінений полістирол (EPS) був створений у 1941 році. Під впливом тепла полімер з агентами, які спінюються, розширювався, утворюючи структуру з безлічі замкнутих комірок. Цей процес дозволив отримати легкий, міцний матеріал, який знайшов застосування у виробництві одноразової упаковки.

Зі спіненого полістиролу спочатку створювалися пакувальні матеріали. Однак ізоляційні властивості та легкість зробили його ідеальним для одноразового посуду. У середині 1950-х років EPS став застосовуватися для виробництва ланч-боксів, чашок та контейнерів. Сьогодні одноразову упаковку зі спіненого полістиролу закуповують оптом для реалізації супів, кави, десертів та інших страв. А чорний ланч-бокс для бургера взагалі став відомим брендом.

Процес виготовлення ланчбоксів зі спіненого полістиролу

Виробництво ланчбоксів зі спіненого полістиролу починається з використання гранульованого полістиролу, одержаного при полімеризації стиролу (C8H8). Ці гранули попередньо насичують газоподібними спінювачами, такими як пентан (C5H12).

Гранули для майбутніх ланчбоксів зі спиненого полістиролу поміщаються у спінювач, де їх нагрівають до температури близько 90-100 °C з використанням водяної пари. Під впливом тепла пентан усередині гранул випаровується, створюючи пори. Гранули збільшуються в об’ємі в 20-50 разів, перетворюючись на легкий матеріал із пористою структурою.

Спінені гранули для виробництва ланч-боксів залишають на 12-24 години для вирівнювання внутрішнього тиску. Стабілізовані гранули відправляються у формувальний апарат, де відбувається формування ланч-боксів.

Гранули задуваються у нагріту форму, що відповідає формі майбутнього ланчбоксу. Форму нагрівають пором, що призводить до подальшого спінювання гранул. Гранули щільно склеюються одна з одною, утворюючи монолітну структуру ланчбоксу. Ланч-бокси чорні для бургерів фарбують у масі ще на етапі гранул.