У Броварському районі на Київщині зафіксували одразу два випадки захворювання на ботулізм. Обидва пацієнти – чоловік та жінка – інфікувалися, скуштувавши таранку домашнього приготування. При цьому випадки не пов’язані один з одним, а рибу споживали на третій-п’ятий день після соління.
Про це повідомляє інформаційний портал “Моя Київщина”. У обох випадках на ботулізм захворіли мешканці регіону, що приготували рибу власноруч – при цьому в’ялили її просто з нутрощами.
“Вживали її пацієнти на третій-п’ятий дні після соління, і обоє потрапили до лікарні з ботулізмом, – розповіла Олена Левченко, директор Броварської районної філії ДУ “Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.
Чоловік уже виписався з лікарні, але наслідки перенесеного захворювання для нього ще відчутні. А от ситуація з пацієнткою значно складніша: жінка перебуває в реанімації у вкрай важкому стані. Вона встигла скуштувати лише зовсім трішки ікри в’яленої риби, додають медики.
Зазначимо, що ботулізм є важким захворюванням, що виникає внаслідок вживання консервованого м’яса, грибів, овочів чи фруктів, приготованих у домашніх умовах чи придбаних у місцях стихійної торгівлі. Також можна захворіти, якщо вживати в їжу консерви у “здутих” банках та з наявністю плісняви, а також копченостей, в’яленої чи соленої продукції, виготовленої вдома.
Захворювання викликає бактерія, що виробляє небезпечні токсини в умовах низького вмісту кисню. Основні симптоми ботулізму – виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота та головний біль. При цьому на самому початку пацієнти зазначають зниження чіткості зору, “пелену” перед очима, сухість у горлі, утруднення при ковтанні. У найтяжчих випадках може призвести до смерті хворого.
Найчастіше труяться через консервовану і в’ялену рибу: випадки у 2024 році
Нагадаємо, Інформатор писав про випадок захворювання на ботулізм на Київщині через консервовану рибу, що, ймовірно, була заражена небезпечною бактерією. Перед захворюванням чоловік спожив “Тунця у власному соку”, консерву ж придбав у одній з київських торгівельних мереж.
Також ми розповідали, що у Києві був зафіксований випадок захворювання на ботулізм через вживання ікри в’яленої риби, яку чоловік придбав в одному з кіосків. Наразі перевіряють операторів ринку, які здійснюють обіг вказаної продукції.