Альтруїст зачиняється: культове кафе на Антоновича працює останні дні

Київ прощається з одним із найтепліших і найвпізнаваніших місць останніх років. Кафе “Альтруїст”, яке працювало на вулиці Антоновича, 1 майже 9 років, оголосило про закриття. Працюватиме заклад ще до 12 червня, після чого остаточно припинить роботу.

Про це повідомила засновниця кафе Анна Андрієнко на своїй Instagram-сторінці. В емоційному дописі вона подякувала всім відвідувачам за довіру.

“Я памʼятаю, як у листопаді 2017-го, двадцятишестирічна й налякана, я відклеювала блакитний оракал з вікон і так боялася, що ніхто не прийде… Класно, що ви прийшли. І дякую, що залишилися”, – написала вона.

“Альтруїст” став місцем, куди приходили на побачення, сніданки, з дітьми та собаками, зустрічали друзів після повернення з інших країн і навіть зізнавались у коханні. Тому новина про закриття кафе викликала хвилю емоційних дописів під цим постом. “Ви були домом, в якому завжди хотілось бути”, “Ніколи не забуду той день, коли вперше зайшов сюди й відчув, що Київ – моє місто”, “Дякую Альтруїсту, що був у моєму житті, познайомив з крутими людьми і показав, яким може бути бізнес: відповідальним, захоплюючим та ініціативним”, – такі відгуки залишили кияни.

Відкритий у 2016 році, “Альтруїст” починався як кафе з натхненням від кухні Близького Сходу. Меню будувалося довкола хумусу, фалафеля, піти, а сам заклад створювався з любов’ю до деталей –  від кераміки з Івано-Франківщини до випічки, що підтримувала дитячий садок у селі, де працювали гончарі. Та справжнє ім’я “Альтруїст” собі зробив не лише завдяки кухні, а через послідовну соціальну й екологічну позицію. 

У 2021 році заклад провів екологічний ремонт, під час якого меблі перетягували, дзеркала виготовляли зі старих скляних плит, а підлогу після демонтажу віддали на утеплення вольєрів у притулку для тварин. Залишки гіпсокартону перетворили на вази для квітів. Однією з останніх ініціатив стала благодійна акція “дитячі сніданки для порятунку мозаїки” – частина прибутку йшла на реставрацію унікального панно 70-х років у дитячій художній студії на Скоропадського.

Причину закриття власниця не називає напряму. Але водночас Анна Андрієнко вже кілька місяців живе в Лондоні й, разом із шефом Алексом Купером, відкрила новий ресторан Tatar Bunar у Шордичі – він уже встиг привернути увагу The Guardian і британської ресторанної сцени. Як пише британське видання, у Tatar Bunar немає лекцій і пафосу – лише українська їжа, велика, щедра, чесна. Вареники, латкес, крем-брюле з варениками на дні – усе це зібрало найкращі інгредієнти, естетику Карпат і амбіцію показати, що українська кухня може бути одночасно смачною та сучасною. Щодо “Альтруїсту”, у червні він зникне з мапи міста, але навряд чи – з памʼяті киян, адже це був не просто заклад, а простір спільноти.

Як настирний ресторан на Бесарабці намагався прибудувати собі літній майданчик

Нагадаємо, раніше Інформатор писав про те, що ресторан ChaCha, який зайняв місце колишнього магазину “Рошен” на Хрещатику, намагався прибудувати літній майданчик до закладу з боку Бесарабського ринку. Нині тротуар поряд із закладом розібраний, а прохід по ньому – перекритий картатою будівельною стрічкою: це створює максимальну незручність для пішоходів, що намагаються оминути заклад у “час пік”.

Також ми розповідали, що на вулиці Златоустівській у Києві з’явився новий простір — ресторан “Далі”, де музика та гастрономія живуть в ідеальній гармонії. Як кажуть у закладі, це не просто ресторан, а місце для тих, хто хоче сповільнитися, відчути момент і почути музику так, як вона повинна звучати. Адже тут є власна вінілова бібліотека, і вдень музику можна слухати в навушниках, а ввечері – насолоджуватись живим звучанням платівок.



Джерело