25 травня народилася популярна українська телеведуча Маша Єфросиніна. Вона підтримує себе у формі правильним харчуванням і тренуваннями. Зірка їсть фрукти, але тільки до обіду, перекушує мигдалем та цільними злаками, а обідає овочевим супом-пюре, який обожнює. Тому сьогодні приготуємо турецький суп-пюре з овочів та сочевиці – мерджимек чорбаси. Перша згадка про цей чудовий суп із сочевиці зустрічається ще в Біблії.
Рецепт східного супу-пюре сподобається всім українцям, які полюбляють пікантні страви. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас кулінарну пораду.
Східний суп – Мерджимек чорбаси
Вам знадобиться:
- Червона сочевиця – 250 г.
- Фіолетова цибуля – 1 штука.
- Морква – 1/2 штуки.
- Олія – 50 мл.
- Вершкове масло – 50 г.
- Помідор – 1 штука.
- Картопля – 2 штуки.
- Томатна паста – 1 столова ложка.
- Зіра – 1 чайна ложка.
- М’ята – 1/2 чайної ложки.
- Сіль – 1 чайна ложка.
- Лимонний сік – 1 столова ложка.
Соус із паприки:
- Вершкове масло – 50 г.
- Солодка паприка – 1 столова ложка.
- Гостра паприка – 1 чайна ложка.

Як готувати:
Наріжте цибулину, у розігріту каструлю наливаємо трохи олії і висипте туди цибулю. Злегка її обсмажте та відправте до неї половинку нарізаної моркви. Через дві хвилини додайте до каструлі 50 г вершкового масла. Наріжте помідор, картоплю й теж додайте все це до каструлі. Туди ж відправте столову ложку томатної пасти, чайну ложку зіри та пів чайної ложки м’яти. Ще три хвилини помішуйте.
Настав час головного інгредієнта страви – червоної сочевиці. Сочевицю слід добре промити і висипати до каструлі. Попередньо замочувати сочевицю не потрібно. Посоліть і вилийте півлітра щойно закипілої води. Перемішайте, зробіть середній вогонь, накрийте кришкою та залиште готуватися на 15-20 хвилин. Якщо у процесі варіння рідина занадто випарується, її потрібно долити.
Коли до готовності страви залишається кілька хвилин, можна приготувати своєрідне традиційне доповнення до нього – соус із паприки. У невеликій каструльці розтопіть 50 г вершкового масла і всипте туди 1 столову ложку меленої паприки та 1 чайну ложку гострої меленої паприки. Перемішайте і варіть пів хвилини.
Тим часом наш мерджимек чорбаси вже доварився. Зніміть його із плити. Витисніть сік 1/6 частини лимона і збиваємо вміст каструлі блендером.
Порада від Інформатора: готовий суп-пюре розсипте у тарілки, а зверху полийте соусом із паприки. Соус додасть мерджимек чорбаси додаткової пікантності. Смачного!