Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП) прогнозує, що хліб в Україні може подорожчати на 20% до завершення 2025 року. Проте, за словами голови асоціації Олександра Тараненка, це навряд чи серйозно вплине на фінансове становище українських сімей.
“Якщо це станеться, я не буду здивований. Все до цього йде”, – зазначив він.
“Не будемо спиратися на вітчизняну статистику, адже вона не є достовірною через вплив “тіньового” ринку та інші чинники. Наразі об’єктивно українець споживає 150-200 г хліба щоденно, що у місяць складає близько 5 кг. Таким чином, витрати громадян на хліб становлять близько 200-210 грн. Якщо ціна збільшиться на 20% протягом року, то щомісячні витрати на хліб зростуть на 40 грн. Безперечно, для пенсіонерів та малозабезпечених верств населення 40 грн – це кошти. Проте стверджувати, що 40 грн на місяць підірвуть бюджет сім’ї, було б, мабуть, перебільшенням”, – акцентував експерт.
Серед причин подорожчання хліба Тараненко вказує на зростання цін на всі складові продукції – борошно, дріжджі, олію, цукор. Плюс до цього, збільшуються витрати на електроенергію, логістику, а також відповідно до вимог держави підвищуються зарплати для критично важливих підприємств до 20 тис. грн.
“Після сплати податків, на руки люди отримають близько 16 тис. грн. Середня зарплата в нашій галузі раніше становила 13-15-16 тис. грн, незалежно від підприємства. Це дійсно невисока зарплата. І коли дехто стверджує, що пекарі збагачуються, це зовсім не відповідає істині. Навіть невелике підвищення зарплат на 20-30% викличе значний ріст витрат виробника, тоді як збільшити доходи неможливо”, – пояснив спеціаліст, додавши, що рентабельність хлібного бізнесу наразі ледве перевищує нуль, а для окремих видів хліба вона може бути навіть від’ємною.
Тараненко зазначив, що згідно з даними Держстату, в Україні зареєстровано понад 3 тисячі виробників хліба.
“Зрозуміло, що не всі вони працюють з різних причин, але навіть якщо з них функціонує дві тисячі, то уявити, що всі змовилися та мають надприбутки, – це абсурд”, – спростував думку про можливу галузеву змову щодо підвищення цін на хліб в Україні голова ВАП.
Як раніше повідомляв Інформатор, в сезоні 2025/2026 прогнозується дефіцит жита на рівні 100%, що неминуче призведе до зростання цін на житній хліб, зазначив директор Спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський. Причиною дефіциту є небажання аграріїв сіяти цю культуру, оскільки її врожайність у три рази нижча, ніж у пшениці – приблизно 40 ц/га проти 60 ц/га відповідно.