17 червня святкує свій день народження знаменитий український журналіст і ведучий програми “Світ навиворіт” Дмитро Комаров. Він побував у багатьох країнах та спробував безліч національних страв, однією з яких є ніхарі. Це традиційна, надзвичайно гостра пакистанська страва, основний інгредієнт якої – м’ясо.
Зазвичай ніхарі готують з яловичини, баранини, козлятини або курки, з великою кількістю спецій. Раніше цю страву вважали королівською, і подавали її виключно мусульманським правителям, але тепер її можна знайти навіть як вуличну їжу. Хоча приготування займає чимало часу, воно того варте. Тож, почнемо!
Традиційне ніхарі
Вам знадобиться:
Для ніхарі:
- 2 телячі гомілки
- 1 шматок яловичини (особуко)
- 30 г олії
- 4 зубчики часнику
- 1 шматок імбиру
- 1/4 цибулини
- 2 ст. л. Nihari Masala (спеціальна суміш спецій)
- 1 ст.л. куркуми
- 3 лаврових листки
- 2 ст. л. чистого йогурту або сметани
- 750 мл води
- 30 г борошна + 113 г води
- сіль
Для Nihari Masala:
- 2 ст.л. кмину
- 2 ст.л. фенхелю
- 1/2 ст.л. коріандру
- 1 чорний кардамон
- 5 зелених стручків кардамону
- 10 зубчиків часнику
- 20 горошин чорного перцю
- 1 паличка кориці
- 1 ст.л. червоного перцю чилі
Приготування:
Візьміть телячі гомілки та особуко, щедро посоліть. Відправте їх на 2 години до холодильника. Тим часом підготуйте суміш спецій Nihari Masala (всі інгредієнти потрібно подрібнити та змішати), натирайте імбир і часник, нарізайте цибулю. Коли м’ясо вистояло, покладіть його на розігріту сковороду та обсмажте з усіх боків. Додайте подрібнені цибулю, тертий часник та імбир, а також спеції Nihari Masala, куркуму й лавровий лист. Смажте до появи аромату, після чого додайте йогурт чи сметану. Залийте водою та помістіть у духовку, розігріту до 120 градусів.
Залиште м’ясо у духовці на 4-5 годин, поки воно не стане м’яким та не буде легко відходити від кістки. Якщо цього буде недостатньо, поверніть ще на 1-2 години. Потім вийміть м’ясо, розділіть його на волокна і відкладіть убік. Тепер приготуйте соус. Витягніть жир з каструлі, де тушилося м’ясо, і додайте до нього борошно та воду, перемішайте. Суміш відправте на сковороду і готуйте, поки вона не загусне. Вимкніть вогонь і додайте до отриманої маси приготоване м’ясо.
Страву слід подавати у глибокій тарілці. В центр викладіть тушковане м’ясо, а зверху залийте невеликою кількістю навареного бульйону. Прикрасьте імбиром, подрібненим чилі чи кінзою.
Порада від Інформатора: ця страва чудово поєднується з рисом чи булгуром. Також добрим доповненням стануть свіжі овочі, наприклад, солодкий перець чи помідори.
Даний текст адаптовано під вимоги SEO, збережено структуру та зміст оригіналу.