В Україні вивели їстівний лопух, повний інсуліну

На аграрній станції «Маяк» у селі Крути, що на Чернігівщині, був виведений перший вітчизняний сорт їстівного лопуха. Цю новацію вже готують до занесення в Державний реєстр сортів рослин України, як повідомляє «ПроАгро Груп».

Цей сорт має прямий коренеплід, компактну структуру рослини та зростає з невеликою вегетативною масою, а його смакові якості відзначаються високим рівнем. У їжу підходять всі частини рослини: листя, черешки, стебла та коріння. Особливу цінність цей сорт має для людей із діабетом завдяки значному вмісту інуліну — природного пребіотика, що сприяє зниженню рівня цукру і холестерину в крові. Коренеплоди можуть зберігатися протягом зими та вирощуватися в домашніх умовах як вигоночна культура.

Створення нового сорту ініціював селекціонер Олександр Позняк, використовуючи японські форми лопуха та метод полікросного схрещування. Вміст інуліну в коренеплодах нового сорту досягає 7%. Це досягнення може стати важливим кроком у популяризації нетрадиційних овочів в Україні та розширенні асортименту продуктів для здорового харчування.

Як українці можуть безкоштовно отримати інсулін

В Україні за програмою реімбурсації інсуліни отримують більше 215 тисяч громадян. У період воєнного стану доступ до інсулінів максимально спрощено.

Якщо особа переїхала або не має зв’язку з лікарем, з яким підписана декларація, вона може звернутися за рецептом до будь-якого іншого лікаря первинної ланки. При цьому укладати нову декларацію не обов’язково. Щоб отримати рецепт на інсуліни у сімейного лікаря, необхідно мати складений ендокринологом план лікування.

На період війни, крім електронного рецепта, також буде дійсний паперовий. Якщо у лікаря немає доступу до електронної системи охорони здоров’я, він випише паперовий рецепт. У рецепті на інсулін лікар може не вказувати торгові назви препаратів, а замість цього зазначити дані, враховуючи їх класифікацію.