Готуємо катламу, даремно забуту кримськотатарську страву

Серед широкого розмаїття сучасних страв ми нерідко забуваємо про традиційну кухню, яка є невід’ємною частиною національної ідентичності. Страви, що мають глибоке історичне і культурне значення, присутні у кожного народу світу. Наприклад, катлама. Вона є традиційною стравою кримськотатарської та узбецької кухні.

Кримські татари готують катламу на свята, подаючи її з унікальними начинками, а також вона входить до їх повсякденного меню. Приготування страви займає мало часу, але вона здатна додати смаку будь-якій іншій. Хоча і сама по собі вона також надзвичайно смачна. Катламою можуть насолоджуватися навіть ті, хто дотримується посту; важливо лише замінити вершкове масло на рослинне.

Катлама кримськотатарська

Начинки у страви можуть бути різноманітними — як соленими, так і солодкими.

Вам знадобиться:

  • Для тіста:
    • Манка — 0,5 склянки (можна взяти 1 склянку для більш вираженої текстури)
    • Борошно — 2 склянки
    • Сіль — 1 ч. л.
    • Розпушувач — 1 ч. л.
    • Окріп — 2 склянки
  • Для змазування та начинки:
    • Вершкове масло (розтоплене) — 100 мл
    • Сир для начинки — за смаком

Приготування:

Берете глибоку миску і змішуєте в ній манку, борошно, сіль і розпушувач. Додаєте до суміші окріп, але не весь одразу, а частинами, ретельно перемішуючи тісто. Коли воно перестане бути липким, домішуєте руками, формуєте хлібинку. Лишіть на столі, накривши рушником, на 15-20 хвилин, щоб тестo відпочило.

Коли час вийде, розділіть тісто на чотири частини, кожну з яких розкачайте в тонкий круглий пласт. Змастіть поверхню вершковим маслом. Якщо бажаєте додати начинку, рівномірно розподіліть її по коржу. Скрутіть його у рулет, а потім його ж у спіраль. Розкачайте спіраль у пласт, розміром з пательню, на якій плануєте готувати.

Пательню поставте на середній вогонь і розігрійте без додавання олії. Покладіть корж і обжарте з двох боків до золотистої скоринки, приблизно по 3-5 хвилин з кожної сторони. Готову катламу змастіть невеликою кількістю масла для аромату та м’якості. Подавайте гарячими!

Порада від Інформатора: до сирної начинки додайте трохи зелені, і тоді катлама буде більш пікантною. Якщо хочете, щоб корж був м’якший, варто додавати сир не як начинку, а у тісто. Смачного!

Сейчас читают