Статистика серцевих нападів залишається тривожною. Саме серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні та по всьому світу. Щороку хвороби серця все частіше діагностують у молодшому віці, що підвищує актуальність проблеми. Причини нападів різноманітні: куріння, надмірне споживання алкоголю, сидячий спосіб життя, неправильне харчування, а також стреси та депресія.
Щоб не потрапити до статистики і запобігти серцево-судинним захворюванням, важливо змінити свій звичний спосіб життя, включивши більше фізичної активності та відмовившись від шкідливих звичок. Правильне харчування також має важливе значення для здоров’я серця. Споживання фруктів та овочів, нежирних білків і невеликої кількості цукру – це ключ до підтримки серцевої функції. Як зазначає видання The Telegraph, існує список продуктів, які особливо корисні для профілактики серцевих нападів.
Які продукти допоможуть зменшити ризик серцевого нападу?
Яблука
Одне яблуко містить близько 15 мг флаван-3-олов, а також кверцетин – інший флавоноїд, відомий своїми протизапальними властивостями, який допомагає у боротьбі зі слабкістю та знижує артеріальний тиск. Яблука також багаті клітковиною, що зв’язується з холестерином і виводить його з крові, і пектином, який є пребіотиком, що покращує здоров’я кишківника та знижує ризик серцево-судинних захворювань. Отже, одне яблуко містить багато корисних для серця речовин.
Виноград
Виноград багатий поліфенолами і флавоноїдами. Щоб досягти добової норми споживання, слід вживати 80 г винограду на день, що містить приблизно 6 мг флаван-3-олов. Важливо зазначити, що мова йде про свіжі фрукти, оскільки родзинки не сприяють здоров’ю серця. Рекомендується вибирати виноград різних кольорів, адже вони містять різні корисні речовини.
Вівсянка
Взаємодія поживних речовин, що містяться в свіжих продуктах і злаках, є критично важливою для здорового харчування серця. Порція цільнозернової вівсянки забезпечує організм значною кількістю бета-глюкану – розчинної клітковини, що допомагає знизити рівень шкідливого холестерину. Саме рівень “поганого” холестерину є ключовим фактором ризику серцево-судинних захворювань.
Окрім цього, вівсянка містить магній і калій, які необхідні для контролю артеріального тиску. Крім того, ця каша забезпечує тривале відчуття ситості, що знижує ризик ожиріння, яке також є серйозним фактором ризику.
Оливкова олія
Оливкова олія, на відміну від інших рослинних масел і топленого масла, містить ненасичені жири. Вони допомагають знизити рівень холестерину і зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Оливкова олія також містить олеїнову кислоту, яка покращує ліпідний профіль крові.
Мигдаль
Мигдаль є джерелом ненасичених жирів, клітковини, білка, вітамінів і мінералів, важливих для загального здоров’я. Він має високу концентрацію флаван-3-ола та лінолевої кислоти, що здатна знизити рівень шкідливого холестерину. Вітамін Е, який є потужним антиоксидантом, захищає серце від пошкоджень. Рекомендована добова норма горіхів становить 25-30 грамів.
Лосось
Омега-3 – це поживні речовини, відомі своїми серцево-захисними властивостями. Жирна риба, така як лосось, скумбрія та інші, є чудовим джерелом цих жирів. Омега-3 знижує рівень тригліцеридів у крові, що допомагає запобігати нападам.
Чай
Чай, як чорний, так і зелений, зі або без молока, дуже вигідний для здоров’я серця. Щоденне вживання чаю може зменшити ризик серцево-судинних захворювань до 20%. Це пояснюється високим вмістом флаван-3-ола – близько 280 мг в одній чашці. Особливо корисний зелений чай, що містить з’єднання EGCG – потужний антиоксидант. Молоко, додане до чаю, надає додаткову користь завдяки кальцію, важливому для здоров’я серця.
Темний шоколад
Гіркий темний шоколад багатий поліфенолами. Три квадратики темного шоколаду містять близько 30 мг флаван-3-олов, що дорівнює кількості, в якій міститься два маленьких яблука, а також багато інших корисних для серця сполук. Тому, аби відчути його користь, в шоколаді має бути не менше 70% какао-продуктів.
Отже, дотримуючись правильного харчування, ви зможете подякувати своєму серцю, захистивши його від нападів.