На Велику Васильківську в Києві повернулося Життя – новий ресторан на старому місці

У самому серці Києва знову відкрив свої двері ресторан на звичному місці, але в новому форматі. Від моменту закриття закладу “Життя Чудових Людей” до появи “Життя” пройшло 9 місяців — як і годиться для нового життя. А ідея нового проекту, за словами засновника “ЖЧЛ”, зародилася ще у 2023 році.

Про початок роботи ресторану “Життя”, який відкрився 18 липня за тією ж адресою, що і попередній “ЖЧЛ” — на вулиці Великій Васильківській, 36, повідомляє Forbes. Це новий заклад групи компаній First Line Group, що об’єднує декілька ресторанів та готелів у Києві та Харкові. Його відкрив засновник компанії Дмитро Запорожець, який також управляє ресторанами “Улюблений дядя”, “Італійська редакція” та Electron Corp у столиці.

Новий ресторан замінив “Життя Чудових Людей”, що працював на цій локації сім років та двічі отримував премію “Сіль” як “Краще міське кафе”. “ЖЧЛ” закрився у жовтні 2024 року і спеціалізувався на середземноморській кухні. Наразі в меню переважає проста, впізнавана їжа в сучасному виконанні.

Концепція ресторану – “Keep it simple”, що перекладається як “Проста їжа, приготована з любов’ю професіоналами”. Меню розробив бренд-шеф Володимир Ташаєв. Воно поділене на емоційні розділи: “Кухня нашого життя”, “Напої нашого життя”, “Хліб нашого життя” та має цікаві підрозділи, такі як “Дрібнички”, “Тарілочки”, “Доза гедонізму”.

Серед основних страв: вареники з картоплею та грибами на житньому тісті з жирною сметаною за 275 грн, бургер з рубленою котлетою та горгонзолою за 475 грн, спагетті з мітболами в томатному соусі за 355 грн, вчорашній борщ із салом за 375 грн та холодник на квасі з індичкою за 315 грн. Середня ціна сніданків коливається від 275 до 375 грн. У розділі ранкових страв представлені авокадо-тост, шакшука, скрембл з лисичками, сирники та різноманітні солодкі і солоні каші.

Окрему увагу приділено хлібу: його подають з лимонним маслом і домашньою аджикою, серед варіантів — “цеглина життя” з великою кількістю насіння. У категорії “доз гедонізму” представлені трюфель, чорна ікра та ікра форелі. У “Солодкому житті” можна знайти гречаний медовик, “Наполеон”, млинцевий торт і тірамісу.

Новий ресторан розташований у будівлі 1951 року, зведеній для працівників фабрики “Пух-перо” за проектом архітектора Олександра Малиновського. Фасад, виконаний у стилі радянського ретроспективізму з елементами української народної архітектури, прикрашений картушем з пшеницею, серпами і листям аканта, а також величезними арковими вікнами. На місці теперішнього ресторану колись розташовувався гастроном “Молоко”, і над входом досі видніється металевий напис з абревіатурою Міністерства м’ясної і молочної промисловості “МММП УССР”.

Ресторан має площу 206 квадратних метрів та розрахований на 42 посадкові місця. Нині він працює п’ять днів на тиждень: з середи до неділі, з 09:00 до 22:00. В понеділок і вівторок — зачинено.

У Києві закрилися культові “Кеди” на Бесарабці: що сталося та за яку ціну їх можна придбати

Нагадаємо, нещодавно Інформатор повідомив, що одна з найвідоміших пивних локацій Києва закрила свої двері. Бар “Кеди”, що майже шість років працював на Басейній, додався до списку закладів, що зникли з гастрономічної мапи столиці у 2025 році. Причинами закриття “Кедів” стали зміни у звичках відвідувачів та втрата постійних клієнтів.

І всього через кілька днів стало відомо, що культовий паб “Кеди” на Бесарабці у самому серці Києва виставлено на продаж. Його можна придбати разом з літньою терасою, дегустаційною кімнатою і новітньою системою розливу пива. За все устаткування, ліцензії та інші активи власник Денис Жаткін хоче отримати 150 тисяч доларів.