Рецепт гарбуза карі з капустою й рибою сподобається всім, хто любить гарбузові страви. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас кулінарну пораду.
Щорічно 20 жовтня кулінари всього світу відзначають своє професійне свято, яке заснував конгрес Всесвітньої асоціації кулінарних співтовариств у 2004 році. Тож, приготуємо дві чудові страви від іноземних шеф-кухарів з інгредієнту, що є королем осіннього сезону – гарбуза!
Маринований гарбуз карі з капустою
Вам знадобиться:
- Гарбуз – 1 кг.
- Цибуля біла – 1 штука.
- Копчена паприка – 1 столова ложка.
- Карі приправа (в порошку) – 1 столова ложка.
- Часник – 3 зубчики.
- Перець чилі зелений свіжий – 1 штука.
- Солоний огірок – 2 столові ложки.
- Кокосове молоко – 330 мл.
- Оливкова олія – до смаку.
- Сіль і чорний перець – до смаку.
Для капусти:
- Вершкове масло – 100 г.
- Спеція гарам – масала – ½ -1 чайної ложки.
- Коріандр – 25 г.
- Лайм – цедра, 1 штука.
- Цибуля ріпчаста – 2 штуки.
- Капуста – 1 штука.
Як готувати:
Розігрійте духовку до 200 C. Гарбуз розріжте навпіл, видаліть м’якоть і викиньте насіння. Поріжте половинки гарбуза разом зі шкіркою на зручні шматочки, а потім викладіть їх шкіркою вниз на змащене маслом деко, застелене папером для випікання. Щедро збризніть оливковою олією, посипте копченою паприкою, злегка приправте сіллю та перцем.
Запікайте близько пів години (точний час приготування залежить від сорту і товщини гарбуза), поки м’якоть гарбуза не розвариться і не стане золотистою. Дістаньте деко з духовки, дайте трохи охолонути, потім обчистіть м’якоть від шкірки та викиньте шкуру.
У великій каструлі обережно розігрійте столову ложку оливкової олії, потім обсмажте цибулю, порошок каррі, часник, перець чилі та маринований огірок, часто помішуючи, приблизно 10 хвилин, поки вони не розм’якшаться. Додайте м’якуш гарбуза, помішуйте, поки вона не нагріється, потім додайте кокосове молоко.
Перелийте гарбузову суміш у блендер (можливо, доведеться робити це порціями), потім перемішайте і додайте приправи за потреби. Зберігайте на повільному вогні. Тим часом приготуйте масло гарам масала. Покладіть розм’якшене вершкове масло, гарам масалу, коріандр, цедру лайма та ріпчасту цибулю в миску, потім перемішайте, щоб з’єднати.
На середньому або сильному вогні розігрійте велику кількість оливкової олії на сковороді, достатньої розміру, щоб вмістити всі четвертинки качана капусти. Обсмажуйте капусту протягом трьох-чотирьох хвилин з кожного зрізаного боку, потім переверніть скибочки на необрізану сторону і змастіть вершковим маслом. Поставте деко в розігріту до 200 C духовку на 12 хвилин, поки капуста не розм’якшиться.
Ложкою викладіть велику кількість гарбуза карі на тарілку, а зверху покладіть шматочки капусти. Полийте масляним соком зі сковорідки з-під капусти та одразу подавайте з рисом.
Порада від Інформатора: можна легко замінити філе риби, свинячою корейкою чи навіть котлетами з будь-якого фаршу, смаженими на тому ж вершковому маслі. Будь-який надлишок каррі можна заморозити, щоб використати пізніше.
Гарбуз карі з хеком
Вам знадобиться:
- Гарбуз – 1 кг.
- Соєвий соус – 40 г.
- Гострий кетчуп – за бажанням.
- Кунжутна олія – 5 мл.
- Приправа карі – до смаку.
- Перець горошком – 10-12 штук.
- Оливкова олія – до смаку.
- Сіль і чорний перець – до смаку.
Для риби:
- Борошно – 50 г.
- Газована вода – 175-200 мл.
- Філе хека – 400 г.
- Панірувальні сухарі – 100 г.
- Рослинна олія – для смаження.
Як готувати:
Розігрійте духовку до 200 C. Гарбуз розділіть навпіл, м’якуш і насіння видаліть і викиньте. Наріжте гарбузову шкірку й м’якуш на зручні шматочки, а потім покладіть їх шкіркою вниз на деко.
Збризніть оливковою олією, посипте цілими горошинами перцю та злегка приправте сіллю й перцем. Смажте гарбуз приблизно 30 хвилин, поки м’якоть не звариться, а її колір не стане золотистим (залежно від сорту гарбуза та розміру шматочків може знадобитися трохи більше часу). Вийміть, дайте трохи охолонути, потім наріжте шматочками товщиною 4-5 см без шкіри.
Помістіть нарізаний кубиками гарбуз і всі інші інгредієнти карі в блендер, потім збийте. Якщо соус здається занадто густим, додайте трохи води, щоб розм’якшити, і знову збийте. Тримайте соус карі теплим на повільному вогні.
Хек очистіть від шкіри та розріжте на чотири рівні частини. Візьміть глибоку каструлю, достатньої ширини, щоб вмістити два шматки хека в один шар, наповніть її рослинною олією на 10 см до стінок і нагрійте її до 190 C.
Поки масло розігрівається, приготуйте тісто. Помістіть борошно у велику миску, а потім збийте вінчиком достатню кількість газованої води, щоб розпушити консистенцію подвійної сметани. Обваляйте філе хека одне за одним у тісто, додайте панірувальні сухарі, потім обережно покладіть у гарячу олію.
Смажте протягом трьох-чотирьох хвилин, час від часу перевертаючи, доки тісто не стане хрустким і золотистим, а потім за допомогою шумівки перекладіть на тарілку, вистелену кухонним папером.
Посоліть рибу, потім наріжте її скибочками шириною 2 см. Ложкою викладіть соус карі з гарбузом на велике блюдо, зверху викладіть рибу й одразу подавайте з білим рисом.