Не розігрівайте їжу в мікрохвильовці двічі – нове дослідження

Мікрохвильова піч – беззаперечна зручність. Засипте залишки вчорашньої їжі й через кілька хвилин ви отримаєте смачну гарячу страву. Проте мікрохвильовка отримала погану репутацію, то ж чи безпечно розігрівати й готувати в ній їжу. Інформатор розбирався. 

Якщо ви не збираєтеся сидіти в мікрохвильовій печі разом із вечерею і доглядаєте за своєю мікрохвильовою піччю належним чином, енергія, яка використовується для розігріву їжі, не заподіє вам жодної шкоди й не зробить їжу радіоактивною, пише IFLScience.

Випромінення 

Мікрохвильові печі використовують мікрохвилі, які є електромагнітними хвилями з довжиною, подібною до тієї, що є в радіомовленні чи радарах – це дуже далеко від іншого кінця електромагнітного спектру, де живе рентгенівське та ядерне випромінювання. Якби їжа в мікрохвильовій печі робила її радіоактивною, наш світ зараз був би набагато більше схожий на Всесвіт Marvel.

Мікрохвильові печі розроблені таким чином, щоб утримувати енергію. Навіть якщо пошкодження спричинить її витік, нічого не станеться. Про це заявили у ВООЗ. Там пояснили, що мікрохвильова енергія може завдати теплової шкоди тілу лише під час тривалого впливу дуже високих рівнів потужності – набагато більших, ніж зазвичай вимірюють у мікрохвильовій печі. 

Бактерії

Однією з проблем, пов’язаних із мікрохвильовою піччю, є те, що вона не вбиває шкідливі бактерії. Втім, якщо мікрохвильова піч використовується належним чином, це не повинно бути проблемою. Відомо, що мікрохвильова піч прогріває їжу менш рівномірно, ніж звичайна духовка. Якщо дати їжі спокій на якийсь час, то окремі її частини можуть не прогрітися достатньо добре, щоб бактерії загинули. Щоб вирішити проблему – їжу потрібно перемішувати під час прогріву.

Поживні речовини

Також існує міф про те, що розігрівання їжі в мікрохвильовці робить її менш поживною. Втім, будь-який спосіб приготування певною мірою руйнує чутливі до тепла поживні речовини. У випадку з овочами поживні речовини можуть бути втрачені, якщо ви варите їх у великій кількості води.

Метод приготування, який найкраще зберігає поживні речовини, – це той, який готується швидко, нагріває їжу протягом найкоротшого періоду часу та використовує якомога менше рідини. Мікрохвильова піч відповідає цим критеріям.

Схоже, останні дослідження підтверджують це твердження принаймні коли мова йде про овочі. Дослідження 2023 року показало, що з приготування на пару та кип’ятіння, мікрохвильова піч була найефективнішим способом збереження поживної цінності овочів.

Пластик і мікропластик

Існує занепокоєння, що певні сполуки в пластикових контейнерах можуть вимиватися в їжу під час мікрохвильової печі, і що ці сполуки можуть завдавати шкоди здоров’ю.

Однією з груп сполук, які часто потрапляють у заголовки газет, є фталати, які використовуються для пом’якшення пластику. Деякі дослідження дійшли висновку, що фталати потенційно можуть впливати на здоров’я людини, порушуючи роботу гормонів і мозку. Однак, насправді пластикова харчова упаковка з фталатами, дозволеними у використанні для кулінарії, повинна бути безпечною для мікрохвильової печі.

Проте нещодавнє дослідження показало, що пластикові контейнери, які розігрівали в мікрохвильовці, викидали мікропластик і нанопластик у їжу. Так, деякі контейнери можуть вивільнити до 4,22 мільйона частинок мікропластику та 2,11 мільярда частинок нанопластику лише з одного квадратного сантиметра пластикової площі протягом 3 хвилин мікрохвильового нагрівання.

Щоправда, незрозуміло, як це реально впливає на людське тіло. Отже, про всякий випадок ви завжди можете просто перекласти їжу в скляний посуд.

Як не можна користуватися мікрохвильовкою

З огляду на все це, їжа в мікрохвильовці може дуже швидко стати небезпечною залежно від того, як ви нею користуєтесь. Не розігрівайте їжу в мікрохвильовці більше одного разу, особливо це стосується рису.

Деякі продукти, як відомо, вибухонебезпечні після розігрівання в мікрохвильовій печі – зокрема яйця з неушкодженою шкаралупою. Тож спершу їх краще обчистити. 

Хоча деякі продукти можуть бути упаковані в фольгу, придатну для використання в мікрохвильовій печі, зазвичай не рекомендується використовувати фольгу, металеві контейнери чи покриття – це може спричинити потенційно небезпечні іскри, відомі як дугові розряди.

Як згадувалося раніше, мікрохвильова піч нагріває їжу нерівномірно – щоб уникнути нападу бактеріального харчового отруєння, не забувайте перемішувати та перевіряти, чи їжа ретельно прогрілася.

Дайте їжі постояти

Дотримуйтесь інструкцій з приготування, якщо такі є – перемішуючи, обертаючи або перевертаючи їжу догори дном в мікрохвильовій печі, щоб рівномірно її приготувати. Також бажано використовувати харчовий термометр для перевірки внутрішньої температури. А ще рекомендується дати їжі час постояти, після того, як режим нагріву вимкнувся. Виявляється, протягом цього часу їжа продовжує готуватися.

Джерело