До 7 серпня 2025 року хліб для київського ресторану “100 років тому вперед” готує пекарня, що приймає на роботу людей з ментальною інвалідністю. Цю ініціативу започаткував відомий шеф-кухар ресторану, Євген Клопотенко. Він зазначає, що ця акція є можливістю оцінити працю фахівців, які хоч і мають певні особливості, однак є надзвичайно працьовитими та відповідальними. У пекарні також активно запрошують інші компанії до співпраці, адже в іншому випадку підприємству загрожує закриття.
Про свою соціальну ініціативу Євген Клопотенко поділився у Facebook. Відомий київський шеф-кухар підкреслив, що з вихідних, 2-3 серпня, і до 7 числа в його ресторані “100 років тому вперед” подаватимуть хліб від київської пекарні Good Bread from Good People (“Добрий Хліб від Добрих Людей”). Це, за словами Клопотенка, надає глибокий соціальний сенс хлібу, який подають в ресторані, адже у пекарні працюють люди з ментальною інвалідністю.
“Вони виконують справжню роботу щодня. Замішують, формують, печуть — разом з професійними пекарями. І зараз вони шукають партнерів. Тих, хто готовий регулярно замовляти у них хліб — для офісів, кав’ярень, ресторанів, домівок. Ми підтримали їх — і закликаємо вас зробити перший крок. Приходьте. Скуштуйте. Попросіть добавки. І якщо ви відчуєте, що хочете стати частиною цієї історії — зв’яжіться з ними”, – закликав Євген Клопотенко у своєму пості.
У пекарні Good Bread from Good People, тим часом, вже в середині липня повідомили про те, що, як соціальне підприємство, вони існують переважно завдяки грантам. “Безкоштовно” ці кошти, природно, ніхто пекарям не дає, тому підприємству доводиться постійно шукати, як оплатити рахунки, зібрати команду, спекти хліб, і не забути про стипендії для самих пекарів.
“Зараз — це час, коли нових рішень ще немає, а ресурсів – вже майже не залишилось. Через 3 місяці ми можемо зупинити те, що будували роками: пекарню, де працюють 43 людини з ментальною інвалідністю, запустити підтримане проживання, випікати безкоштовний хліб для прифронтових територій, організовувати обіди для бездомних у Києві, та мати можливість сказати “так” новому кандидату, який хоче вийти з інтернатної системи”, – зазначили в пекарні.
Вони звернулися до киян не по “донати”, а з пропозицією про партнерство — до великих і малих бізнесів, які також визнають свою соціальну відповідальність. Соціальна відповідальність, кажуть пекарі, є важливою справою, яка хоч і коштує дорого, але абсолютно того варта.
Клопотенка критикували за не-трушні страви у “Полтаві” та картоплю в рецептах Київської Русі
Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв, що полтавські блогери розкритикували ресторан “Полтава” у Києві, який був відкритий відомим ресторатором Євгеном Клопотенком разом з бізнес-вумен Інною Поперешнюк. Виявилося, що кияни мають спотворене уявлення про полтавську кухню, ще й чомусь включили до меню не лише місцеві страви, а й ті, що походять з Волині. Проте інтер’єру ставили позитивні відгуки: справжньо та автентично.
Також ми зазначали, що Клопотенко у своїх дослідженнях української кулінарної спадщини вже досяг Київської Русі. Саме так називається новий сет із восьми страв, який з’явився в ресторані “Сто років тому вперед”. Однак його рекламування під гаслом “Поїсти, як Ярослав Мудрий” викликало непорозуміння у киян: вони не зрозуміли, звідки великий київський князь міг дістати картоплю.