Запасатися картоплею треба сьогодні: наскільки здорожчає овоч у Києві слідом за регіонами

Кияни занепокоєні подорожчанням картоплі, яке спостерігається у другій половині жовтня в багатьох регіонах України. Підливають масла у вогонь і експерти із захмарними ціновими прогнозами на зиму, і аграрії, що скаржаться на не надто щедрий врожай. За останній тиждень, наприклад, у Дніпрі ціна на картоплю зросла з 27 до майже 40 грн за кг, близько 36 грн її вартість наразі у Запоріжжі. І навіть у “картопляній” Вінниці ціна перевалила за 30 грн.

Аби вирішити, чи можна розслабитися, чи треба негайно їхати з мішками на Чернігівщину, кореспондент Інформатора пройшовся столичними супермаркетами. Найдорожча картопля, яку ми знайшли, виявилася у “Сільпо” – рожева, сорт “Гренада”, 37,99 грн за 1 кг. Втім, її в ящиках було вкрай мало, на відміну від інших, більш дешевих сортів. Але не тому, що кияни віддають перевагу дорогим овочам: як пояснила продавчиня, “Гренада” є ідеальним сортом для смаження, тому й розбирають її швидко.

Звичайна біла картопля у “Сільпо”, до речі, дуже пристойного вигляду коштує 26,89 грн. Усі сорти, кажуть у магазині, свої, вирощені на Київщині. Є, звісно, і “лакшері”- варіант: наприклад, мита, біла, відбірна, розфасована по 2 кг. Така сітка коштує 114 грн, тобто за 1 кг доведеться сплатити 57 грн і, так би мовити, “порепетирувати” зимові ціни. 

Для тих хто хоче більш крупну, розріжуть “оптову” сітку

У мережі АТБ звичайна біла та досить дрібна картопля має такий самий цінник – 26,89 грн. Крупна та красива вже дорожче – 32,95 грн за 1 кг, і попри те, що вона мала б продаватися фасованою у сітці по 5 кг, на вимогу покупців сітку розрізали, і всі беруть, скільки потрібно. Така, кажуть у магазині, має попит для відварювання, додавання у перші страви, приготування пюре. 

За миту і відбірну доведеться сплатити від 52 до 57 грн за 1 кг
За миту і відбірну доведеться сплатити від 52 до 57 грн за 1 кг

Тож, виходить, що поки киянам нема чого хвилюватися принаймні продавці в супермаркетах заперечують подорожчання картоплі найближчим часом. Але, можливо, що тільки доти, поки Київ не “наздоженуть” ціни з Південної України. Адже у минулі вихідні ми ненароком отримали песимістичний прогноз, купуючи картоплю на ринку, що на Лісовій.

Продавці, що приїхали з Чернігівщині, порадили брати не 3 кг, а більше, адже та “красуня”, що зараз коштує 30 грн за 1 кг, у листопаді зросте в ціні, за їхніми прогнозами, мінімум на 5-7 грн. Мовляв, врожай через погодні умови зібрали вдвічі менший за минулорічний. І через посуху пізні сорти картоплі ще продовжують збирати, а вони традиційно дорожчі, ніж “літні”.

Чому ростуть ціни на картоплю

Як повідомляв Інформатор, ціни на картоплю б’ють рекорди. Холодна затяжна весна і посушлива осінь змусила картоплярів перенести терміни як посадки, так і збору «другого хліба». Експерти прогнозують підвищення цін на картоплю взимку через недостатню кількість сучасних овочесховищ в Україні. До того ж зростання цін, окрім непростих погодних умов, пов’язують із витратами на енергоносії, логістику, що зростають.

На ціну картоплі в Україні впливатимуть не лише внутрішньоринкові обставини, але й ситуація у сусідніх країнах. Перші відвантаження товарної картоплі з Європи, де цього року хороший урожай коренеплодів, вже почалися. На думку аналітиків EastFruit, імпорт картоплі розпочався у зв’язку з підвищеною потребою у продовольчій картоплі серед місцевих оптових компаній та роздрібних мереж, а також спекуляцій щодо потенційного дефіциту якісної картоплі в поточному сезоні. Також експерти EastFruit зазначають, що основними причинами імпорту картоплі стали зростання попиту через потреби армії, міграцію населення, а також скорочення локального виробництва в Україні.

Джерело