Дзадзикі – сніданок грецьких богів з українського городу

У щоденному раціоні більшість людей активно використовують соуси. Вони надають стравам смаку, аромату та поліпшують їхню текстуру. Крім того, соуси використовують як інгредієнт у маринадах, салатах, перших стравах і навіть як замінник солі. Соуси мають різноманітні основи, серед яких можна знайти й ті, що підходять для дієтичного харчування. А серед них виділяється загадковий дзадзикі.

Цей соус готується всього за 10 хвилин, але має незабутній смак. Його батьківщина – острів Парос, розташований у Греції. Тож не дивно, що його основою є грецький йогурт. Соус універсальний та підходить до різних страв. Його можна подавати зі свіжими овочами, кебабами, рибою або картоплею фрі. Соус має текстуру, схожу на сметану, але злегка гострий та прохолодний на смак, ідеальний для літньої вечері чи обіду. Тож давайте перейдемо від слів до діла і приготуємо цей чудовий соус.

Соус Дзадзикі

Соус виходить дуже освіжаючим.

Вам знадобиться:

  • огірки – 2 шт.
  • грецький йогурт (можна будь-який, не солодкий) – 250-300 мл
  • часник – 4-5 зубчиків
  • оцет – 1 ч.л.
  • оливкова олія першого холодного віджиму
  • мелений білий або чорний перець
  • свіжий кріп або м’ята
  • сіль

Як готувати:

  1. Помийте огірки та натріть їх на мілкій терці. Посоліть і дайте постояти 5-10 хвилин. Злийте рідину, потім перекладіть огірки у марлю та відіжміть залишки соку.
  2. Після цього перекладіть їх у велику миску. Додайте до огірків грецький йогурт, сіль, перець та нарізані кріп або м’яту, а також оливкову олію.
  3. Гарно перемішайте та поставте у холодильник на 1-2 години.

Поради від Інформатора: для додаткової свіжості та легкого кислуватого смаку можна додати трохи лимонного соку до соусу. Регулюйте гостроту, змінюючи кількість часнику відповідно до свого смаку.