Відома українська акторка театру та кіно Тамара Яценко 19 серпня святкує свої 70 років. Творчий шлях Тамари Олександрівни розпочався майже 50 років тому, а її успіх прийшов завдяки ролі Проні Прокопівни у виставі “За двома зайцями”. У 1992 році їй було присвоєно звання Народної артистки України, і вона продовжує грати в антрепризних виставах. Відпочинок для Тамари – це кулінарія, адже вона з радістю проводить час на кухні.
За словами Тамари Яценко, особливо смачні у неї борщі, фаршировані перці, котлети, холодці та інші традиційні страви української кухні. Інколи вона експериментує з більш оригінальними стравами, такими як запечені свинячі щоки. Ця страва, хоч і ситна, при належній підготовці може бути надзвичайно ніжною та ароматною. Артистка охоче поділилася рецептом цієї страви зі своїми шанувальниками, тож давайте разом готувати.
Запечені свинячі щоки
Інгредієнти:
- свинячі щоки – 1 кг
- часник – 2 зубчики
- картопля – 3 шт.
- морква – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- болгарський перець – 1 шт.
- перець чилі – 1/4 шт.
- броколі – 250 г
- кріп – 3 гілочки
- олія – 20 мл
- борошно – 40 г
- сіль – 15 г
- перець чорний мелений – 5 г
- мускатний горіх – 3 г
- коріандр – 3 г
- сухий базилік – 3 г
- лимон – 1 шт.
Приготування:
Спочатку візьміть свинячі щоки, ретельно промийте їх і зніміть шкіру з верхнім шаром сала. Розрізуйте щоки на невеликі шматочки та обваляйте в суміші солі, перцю, мускатного горіха, коріандру та борошна.
Викладайте щоки на нагріту та змащену олією сковороду. Обсмажуйте їх протягом 4 хвилин. Потім підлийте суміш води, подрібненого часнику, кропу, і сухого базиліку. Залиште на 5-10 хвилин. Паралельно підготуйте овочі.
Наріжте цибулю, моркву, болгарський перець та картоплю великими кубиками. Також додайте перець чилі та броколі, розділену на суцвіття. Приправте овочі і викладіть їх рівномірно на деко, попередньо застелене фольгою. Зверху розкладіть шматки щік і накрийте ще одним аркушем фольги. Випікайте в розігрітій до 180°C духовці протягом 1 години.
Після цього зніміть фольгу та запікайте ще 30 хвилин до утворення хрусткої скоринки. Вийміть зі духовки та дайте трохи охолонути. Смачного!
Поради від Інформатора: для покращення смаку свинячих щік можна використовувати маринади з соєвим соусом і медом. Також можна шпигувати щоки часником або салом для додаткової соковитості. Ще можна заливати свинячі щоки пивом перед приготуванням, щоб зробити їх ніжнішими.