Український ринок сиру виходить із стадії міжсезоння — виробники готуються до підвищення попиту вже наприкінці літа. Це, у свою чергу, може спричинити зростання цін. Про це інформує AgroWeek.
Зростання цін: причини та наслідки
Головною причиною потенційного підвищення цін на сир вважається нещодавнє подорожчання молока. Це може суттєво вплинути на позиції українських виробників, оскільки сезонний підйом споживання сиру може здійснюватися переважно за рахунок імпортної продукції. В умовах нарощування імпорту більш вигідних європейських сирів українські сировари опиняються в складній конкурентній ситуації.
У липні 2025 року імпорт твердого та напівтвердого сиру в Україну зріс на 12% у порівнянні з попереднім роком. Зростання імпортних обсягів створює додатковий тиск на національних виробників та ускладнює їхню ситуацію на внутрішньому ринку.
Динаміка експорту та виклики для галузі
Разом із підвищенням імпорту, українські сировари демонструють позитивні результати в експорті. У липні експорт напівтвердого сиру підвищився на 28% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Ще більше зросли обсяги експорту сирних продуктів — у липні вони були у два рази більше, ніж у той самий місяць року раніше. Серед основних причин такого зростання експерти називають зниження конкурентоспроможності російських продуктів на ринках Середньої Азії. У зв’язку з цими тенденціями, виробники сиру повинні обережно підходити до формування цінової політики, аби зберегти свої позиції як на внутрішньому ринку, так і в експортних поставках.
Як повідомляв Інформатор, хлібобулочні вироби в 2025 році продовжать дорожчати: якщо у 2024 році вони додали в ціні 20%, то в 2025 році ріст складе ще 15-20%, зазначив директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.
“На 2025 рік ми спостерігаємо тенденцію до росту цін. Це зрозуміло, оскільки зросли витрати, особливо на сировину, енергоносії та заробітну плату. Вважаю, що до кінця року ми побачимо подорожчання на рівні 15-20%”, – зазначив він під час конференції “Хліб.ua”.
Дученко підкреслив, що на сьогодні більшість хлібопекарів функціонують на межі рентабельності, а деякі навіть зазнають збитків. Оцінюючи перспективи та тренди галузі у 2025 році, директор “Київ Хліб” відзначив зростання попиту на хліби простих рецептів у тоннах. Водночас відзначається падіння продажів пшеничних, булочних і здобних виробів. Тобто, за його словами, попит на більш маржинальні продукти в тоннах скорочується.
Серед основних проблем галузі експерт вказав на вимивання обігових коштів у переробних підприємствах через низьку рентабельність виробництва, енергетичну залежність, зниження купівельної спроможності українців, логістичні труднощі, обмеження експорту та тінізацію ринку, яка досягла 40-50%.