Музей Києва спільно з Музеєм окупації Києва організують у столиці фестиваль живої історії “На фестини до Києва. Смачна історія крізь століття”. Гостям пропонуватимуть традиційні страви, обіцяючи різноманіття від княжих бенкетів доби Київської Русі до польової кухні сучасних оборонців. Локацією для заходу стане Парк Партизанської слави на Лівобережжі столиці.
Про гастрономічний фестиваль живої історії інформує Музей історії Києва в соціальних мережах. Всіх охочих запрошують 4 жовтня о 12:00 до Парку Партизанської слави, розташованого в Дарницькому районі столиці: обіцяють смачні страви та історичну автентичність.
“У кожному рецепті – відбиток часу, а в кожному смаку – пам’ять поколінь. Гастрономічна культура – це не лише їжа, це мова, якою говорить з нами історія. Вона зберігає легенди та звичаї, об’єднуючи різні епохи за одним столом та нагадуючи, ким ми є,” – зазначають у Музеї історії Києва.
Музейники запевняють, що виставковий проєкт “На фестини до Києва. Смачна історія крізь століття” стане справжнім відкриттям: кухарі продемонструють наїдки, що готували в київських закладах і на кухнях інших історичних епох. Будуть присутні і княжі бенкети доби Київської Русі, і польова кухня сучасних захисників.
“Тут киплять казани, ароматно пахне свіжоспеченим хлібом, і звучить дзвін зброї,” – повідомляють організатори свята.
Серед смаколиків обіцяють збитень, пиріг “Курник”, пшонник із салом та бабку з творогу. Окрім цього, відбудеться майстер-клас з історичного фехтування, а також будуть історичні костюми й обладунки, в яких можуть сфотографуватись усі бажаючі.
Фестиваль відбудеться у Парку Партизанської слави 4 жовтня, початок о 12:00. Участь в заході буде безкоштовною, проте вхідний квиток на виставку коштуватиме 120 грн (пільговий – 60 грн).
“Життя чудових людей” стало просто “Життям”, а Rezept виявився невдалим і пішов “з кінцями”
Нагадаємо, що нещодавно у центрі Києва знову відкрився ресторан “Життя чудових людей” – на знайомій локації, але в новому форматі. Тепер він називається просто “Життя” – від часу закриття попереднього закладу минуло 9 місяців, як і має бути для нового життя. Саму ідею нового проєкту засновник “ЖЧЛ” розробляв ще з 2023 року.
Також ми повідомляли, що в центрі Києва на вулиці Липській здається в оренду приміщення, яке раніше займав монобар-ресторан Rezept. Він працював тут з жовтня 2020 року, а його основне “кулінарне обличчя” – власний алкоголь та авторські коктейлі. Проте, через надто малу площу (лише 35 кв.м), заклад не міг стати повноцінним рестораном.
