Біонічна рука за касою: екс-сапер запустив кав’ярню в Ірпені

У кав’ярні BARCIG в Ірпені бариста з біонічним протезом щодня зустрічає відвідувачів щирою усмішкою. Власником нового закладу є Федір Самбурський – сапер 36-ї бригади морської піхоти, який після вибуху ворожого дрона пройшов через десятки оперативних втручань. Нині йому на допомогу прийшла його довоєнна освіта – він кондитер-технолог.

Після тяжкого поранення на Херсонщині, внаслідок якого ветеран втратив руку і ногу, він повернувся до активного життя. Як розповів Федір в інтерв’ю, все почалося з візиту до центру протезування, де він шукав можливість відновити рух пальців на правій руці. Але знайшов команду однодумців, і вже за місяць відкрив інклюзивну кав’ярню Tytanovi.

Перший заклад працював у форматі острівної кав’ярні в ТРЦ Respublika. Там продавали каву з зерен київської ростерії, а також десерти від кондитерки Ірини, одногрупниці Федора. Особливістю закладу стали креативні пряники-титанчики, виготовлені на замовлення у вигляді протезованого героя з мультфільму “Шрек”, що символізувало продовження життя попри труднощі. Заклад став не лише кав’ярнею, а й простором для благодійних заходів: концерти, розіграші, акції дозволили за перший місяць зібрати 14 млн грн на протезування для військових.

Тепер Федір запустив власну кав’ярню в житловому районі Ірпеня під назвою BARCIG. Тут він сам очолює приготування кави, готує еспресо, капучино, авторські коктейлі, подає десерти та зустрічає гостей. На лівій руці – біонічний протез українського виробництва, який реагує на напруження м’язів і має кілька режимів хвату. Цей протез допомагає Федору не лише під час роботи, а й у повсякденному житті.

“Я краще працюю правою рукою, але для таких завдань, як захоплення, приготування молока під час варіння кави, мені допомагає ліва. У побуті також виступає в поміч: приготування їжі, прибирання, утримання різних предметів. Якщо інтенсивно його використовувати, витримує протягом доби, але якщо легше, то на дві, а потім потрібно підзаряджати”, – ділиться Федір.

Інтер’єр кав’ярні простий і затишний. Серед елементів декору – мініатюрна стела Донецької області та сіль із Соледару. За словами ветерана, більшість гостей просто заходять за кавою, але іноді дякують за службу чи щиро цікавляться його справами.

Окрім кав’ярні, ветеран допомагає облаштовувати реабілітаційний центр у Пущі-Водиці, який буде максимально інклюзивним. Він також працює над створенням цифрової платформи для військовослужбовців з інвалідністю, мріючи про те, що на одному майданчику буде Юридична допомога, маркетплейс та вся необхідна інформація для тих, хто стикається з новою реальністю після війни.

У Білій Церкві ветеран відкрив заклад з військовим меню

Ветеран і захисник України, який пройшов бойові дії, ампутації та реабілітацію в США, реалізував давню мрію, відкривши в липні 2025 року піцерію “У Гонсалеса” на вулиці Шевченка, 73/36 в Білій Церкві. Засновник закладу, Валерій Кучеренко, представив військову тематику в меню: піци отримали назви “Сирне ППО”, “Пекучий РПГ-оні”, “Командирська М’ясна” та фірмова “Гонсалес на зв’язку”. 

Також ми повідомили, що у Києві планують знесення ресторану “Хінкальня Кувшин” (або “Тандир”, заклад змінював назву кілька разів), який вже не перший рік судиться за право розташовуватися на заповідних землях Голосіївського парку. Його власником є колишній керівник Святошинського відділення міліції Києва Анатолій Миколаєць, а схема, за якою “узаконили” майно, включає отримання рішення суду з містечка на Луганщині, яке вже понад 10 років під російською окупацією.