Ухиляйтеся від бананового смузі: запам’ятайте — ніколи!

Смузі стали дуже популярними в останні роки. Це пов’язано з трендом на здорове харчування та їхньою універсальністю. Цей швидкий, поживний та смачний напій є джерелом вітамінів, мінералів та клітковини. У смузі можна додати багато різноманітних фруктів та овочів, але не всі з них приносять однакову користь організму.

Згідно з інформацією з досліджень, смузі є відмінним способом отримати добову норму поживних речовин з самого ранку. Дослідження показують, що залежно від вибраних інгредієнтів, деякі корисні речовини з фруктів можуть втрачатись після споживання напою, особливо це стосується бананів.


Краще банан вживати окремо.

Додавання банана знижує рівень флавонолів у смузі та їх засвоєння організмом. Це означає, що він перешкоджає поглинанню корисних сполук з їжі. Флавоноли містяться в яблуках, грушах, чорниці, ожині, винограді та какао (але не в шоколаді) і вони позитивно впливають на серце та мозок. Таким чином, банан, блокуючи їх поглинання, може зашкодити організму.

“Люди, які споживають багато продуктів з високим вмістом флавонолів, мають кращу пам’ять у порівнянні з тими, хто споживає їх мало. Низьке споживання флавонолів підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Загалом, існують вагомі докази того, що вживання достатньої кількості флавонолів корисне для здоров’я”, – зазначили вчені.

Вони підкреслили, що багато фруктів та овочів містять природних супротивників флавонолів – поліфенолоксидазу, або ПФО. Ця сполука призводить до потемніння нарізаних яблук або бананів при контакті з повітрям. Вона також впливає на здатність нашого організму метаболізувати флавоноли. Для дослідження вчені пропонували двом групам учасників різні смузі, одні з яких містили банани, а інші – суміші ягід. Для контролю була третя група, яка вживала капсули з флавонолами.

Результати показали, що учасники, які пили смузі із бананом, мали на 84% нижчий рівень флавонолу в плазмі крові, ніж ті, хто споживав капсули. Результати тих, хто пив ягоди, нагадували результати учасників із капсулами. Це свідчить про те, що банан нейтралізував важливі переваги вживання смузі.

Смузі дуже різноманітні
Смузі дуже різноманітні.

Це не означає, що банани шкідливі; навпаки, вони є відмінним джерелом клітковини, калію, вітамінів та антиоксидантів. Тому не варто їх виключати зі свого раціону. Проте, краще вживати їх окремо, не додаючи в смузі. Якщо ви є поціновувачем бананового смузі, уникайте комбінування з ягодами і виноградом. Якщо шукаєте низькокалорійну альтернативу, спробуйте ананас, апельсини або манго.

Вчені підкреслили, що дане дослідження було досить обмеженим, в ньому взяли участь всього вісім “здорових чоловіків”. Отже, дослідники планують провести більш масштабний експеримент.