Дослідження виявило, що яйця можуть захистити здоров’я мозку та знизити рівень холестерину. Продукт тваринного походження з високим вмістом холестерину, який їдять мільярди людей у всьому світі, не такий шкідливий для вашого здоров’я, як про це часто кажуть, пише ScienceAlert. На жаль ціни на яйця злетіли швидко, вони коштують уже близько 75 гривень за десяток. Подорожчання почалося в жовтні, і врешті-решт за місяць вартість яєць зросла на 60 %.
Дослідники з Каліфорнійського університету проаналізували дані про здоров’я 890 чоловіків і жінок і виявили, що споживання двох-чотирьох яєць на тиждень знижує рівень холестерину в крові.
Їхній аналіз ґрунтується на даних дослідження здорового старіння, яке розпочалося в 1988 році та перевіряло три аспекти розумових функцій у старших людей протягом чотирьох років. З усіх 531 розглянутих жінок ті, хто повідомили, що їдять більше яєць, показали менше погіршення короткочасної та довгострокової пам’яті.
Серед чоловіків, які їли більше яєць, такого зв’язку не виявлено. Тим не менш, інший аналіз даних виявив, що чоловіки, які їли більше яєць, отримали кращі результати в розумових тестах.
Дослідники стверджують, що незважаючи на високий рівень харчового холестерину, результати показують, що яйця не мають шкідливого впливу і можуть навіть відігравати роль у підтримці розумових функцій з віком.
Харчовий холестерин – не завжди загроза
Протягом майже півстоліття людям рекомендували уникати продуктів тваринного походження з високим вмістом холестерину, зокрема яєць, а також масла й вершків. Вважалося, що ці продукти підвищують рівень холестерину в крові, збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань.
Хоча ця порада все ще може бути актуальною для деяких людей зі, скажімо, діабетом нові дані свідчать про те, що основними причинами накопичення бляшок в артеріях є насичені жири, цукор і натрій, а не харчовий холестерин.
Проблема в тому, що багато продуктів, багатих на холестерин, також забезпечують велику дозу насичених жирів. Яйця та молюски є двома ключовими винятками, залежно від способу їхнього приготування.
Насправді яйця – це продукт з низьким вмістом жиру, високим вмістом білка та багатий амінокислотами. Вони справді можуть знизити рівень холестерину в організмі. А це може захистити ваші судини та мозок, адже ці фактори можуть працювати для збереження структури нейронів у мозку.
Яйця також містять каротиноїди, пов’язані з покращенням розумових функцій, та холін, що є попередником найважливішого нейромедіатора. Дослідження показали, що ті, хто споживає більше холіну, і ті, хто має більш високі концентрації холіну в плазмі крові, мають кращі показники розумової функції.
Залишається ще багато запитань щодо поживних переваг яєць. Але ці нещодавні відкриття надають додаткові докази того, що якщо в їжі багато холестерину, це не завжди шкідливо для вашого тіла чи мозку.