Ви, напевно, чули ідею про те, що яблуками можна вилікувати застуду. Як не дивно, а дієтологиня з Королівського коледжу Лондона та авторка книги “Геніальний кишечник: наука про їжу для вашого другого мозку” Емілі Лімінг теж вважає, що яблука є незамінними для нашого імунітету, пише The Guardian.
“Яблука є багатим джерелом фітонутрієнтів, важливих для нашої імунної системи, таких як вітамін С і антиоксиданти”, — каже вона.
Вітамін С допомагає вашому тілу виробляти антитіла, а імунним клітинам – подорожувати до місць інфекції, тоді як антиоксиданти можуть зменшити запалення, допомагаючи швидше одужати, якщо ви захворіли.
Як яблука рятують нас від ГРВІ
Крім того, фрукт особливо корисний для підтримки здорового кишечника. Враховуючи, що 70% імунних клітин людини живуть у кишечнику, його здоровий мікробіом є важливою частиною підтримки імунної системи. Яблука підтримують її двома способами.
По-перше, лише одне яблуко містить 100 мільйонів мікробів, котрі сприяють мікробіому, допомагаючи йому розщеплювати їжу та робити фітонутрієнти доступними для організму. По-друге, середнє яблуко містить близько 4 г клітковини – це джерело палива для корисних бактерій в кишечнику, які допомагають регулювати імунну відповідь.
Причому, щоб зміни у вашій дієті позитивно вплинули на мікробіом кишечника, знадобиться усього три дні, каже лікарка. Якщо ви дбаєте про здоров’я свого кишечника, це, швидше за все, почне допомагати підтримувати вашу імунну систему досить швидко.
Їжте три дні підряд по одному яблуку, а ще краще – з тиждень, і ви відчуєте додатковий тонус. Принаймні спробувати можна!
Інші корисні продукти
Щоб отримати ще більше клітковини, можна спробувати гранат, ківі чи броколі. Звичайно, жодна їжа не може застрахувати вас від хвороби. Проте різні види фруктів і овочів забезпечують клітковину, поживні речовини й антиоксиданти для здоров’я.
“Регулярно їжте цільнозернові продукти, боби, горіхи та насіння, оскільки в них особливо багато клітковини. Це допоможе вам досягти 30 г клітковини на день”, – радить експертка.