Кролик по-тосканськи від нині забутого Савіка Шустера

22 листопада народився журналіст і телеведучий Савік Шустер. Він обожнює готувати тосканську кухню, має мрію відкрити ресторан, а в рамках проекту “Змова кухня” приготував дві страви, аби це довести. Рецепти кролика в пряних травах і ризотто з грибами сподобається всім, хто любить розширювати власну карту смаків. Готувати їх просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас смачну пораду. 

До речі, програма Савіка Шустера “Свобода слова” мала вийти в ефір 25 лютого, однак цього не сталося через початок війни.

Кролик у травах і ризотто по-тосканськи

Маринад для кролика по-тосканськи готують з пряних трав, часнику й оливкової олії. 

Вам знадобиться:

  • Картопля (середня) – 2 штуки.
  • Томат (середні) – 2 штуки.
  • Морква (мала) – 2 штуки.
  • Цибуля (середня) – 2 штуки.
  • Гриби боровики – 3 штуки.
  • Кролик – 1 тушка.
  • Сіль, чорний перець – до смаку.
  • Вода – 1 л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Оливкова олія – 0,3 л.
  • Пряні трави – розмарин, чебрець.
  • Вершкове масло – 70 г.
  • Круглий рис – 150-200 г.
  • Лимон – половинка.
  • Петрушка – великий пучок. 
  • Вино – 2 столові ложки.

Як готувати:

Приготуємо овочевий бульйон. Картоплю, моркву, томати й цибулин помийте та почистіть. Томати обшпарте окропом та зніміть шкірку. Поставте овочі варитись на слабкому вогні в каструлі з водою.

Приготуємо кролика. Тим часом помийте тушку кролика і розріжте її на три частини: верхня, середня і ніжки. Подрібніть часник, розмарин і чебрець, перемішайте та натріть ними м’ясо кролика. Складіть в окремий посуд, додайте небагато оливкової олії. Залиште на годину, а ще краще – на 8 годин, як кажуть італійські господині. 

Кролика викладіть на пергамент на деко, присоліть, ще раз замістіть оливковою олією і відправте у духовку за температури 180 – 200 С на 60 хвилин. 

Приготуємо ризотто. До бульйону тим часом додайте небагато солі й перцю та лаврушку. Почистіть гриби, наріжте. Додайте на пательню дві столові ложки оливкової олії та підсмажте дрібно порізаний часник. Коли він набуде золотистого кольору, додайте гриби. Наприкінці їхнього приготування, поперчіть та посоліть їх.

Відфільтруйте бульйон. На пательні на невеликому вогні розтопіть шматочок вершкового масла. Почистіть та подрібніть ще одну цибулину, додайте її на сковорідку до масла і повільно зваріть. Цибуля має бути білою, а не смаженою коричневою.

Всипте непромитий круглий рис, додайте дві краплі лимонного соку і постійно перемішуйте. Додайте бульйон і знову мішайте, доки він не випарується. Повторюйте, доки рис не буде готовий. Наприкінці додайте до нього підсмажені гриби з часником, петрушку, вино, шматочок вершкового масла, за потреби підсоліть. Смачного!

Порада від Інформатора: ризотто з рисом подають з великою кількістю свіжої рубленої петрушки, яку додають в тарілки.  

Джерело