Взимку хочеться м’яса і спецій! Рецепт червоної капусти зі спеціями до м’яса сподобається всім, хто любить пікантні закуски. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор вже традиційно має для вас смачну пораду.
Тушкована червонокачанна капуста є внеском шотландської кухні у світовий кулінарний доробок. Кисло-солодка і зі святковими прянощами, вона є давнім фаворитом для ситного м’яса, як от гусак, качка чи свинина. Але, чесно кажучи, яскравий смак цієї страви робить її хітом у більшості зимових меню.
Червонокачанна капуста до м’яса зі спеціями
Вам знадобиться:
- Червонокачанна капуста – 1 штука.
- Вершкове масло – 50 г.
- Цибуля червона (синя) – 1 штука.
- Яблуко – 1 штука.
- Мелена гвоздика – ¼ чайної ложки.
- Мелений мускатний горіх – ¼ чайної ложки.
- Паличка кориці – 1 штука.
- Цукор (в оригінальному рецепті коричневий) – 3 столові ложки.
- Бальзамічний оцет – 150 мл.
- Журавлиний соус – 2 столові ложки.
- Сіль і перець – до смаку.
Як готувати:
Покладіть капусту стеблом вниз на дошку. Тримаючи капусту нерухомо, важким ножем або тесаком розріжте її навпіл через стебло.
Виріжте більшу частину твердої білої внутрішньої серцевини – тут може стати в пригоді невеликий ніж – і помістіть її в компостну ємність або зберігайте в холодильнику чи в прохолодному місці, щоб нарізати хрусткими кубиками для додавання в салати, супи чи запічки. Капусту, що залишилася, грубо наріжте великими нерівними шматочками.
Розтопіть масло у великій сковороді на середньому слабкому вогні, потім додайте цибулю та пасеруйте, час від часу помішуючи, щоб вона не підрум’янилася або не пригоріла, доки вона не розм’якшиться. Тим часом очистіть яблуко від шкірки й серцевини та дрібно наріжте кубиками – тут ідеально підійде сорт яблук Гренні Сміт.
Підготуйте спеції, при необхідності подрібнивши гвоздику, мускатний горіх і корицю. Коли цибуля стане м’якою, додайте спеції в сковороду і помішуйте близько хвилини, до появи аромату. Покладіть шматочки капусти та перемішуйте, доки вони не стануть блискучими й добре не покриються пряним маслом.
Додайте яблуко, цукор і оцет. Накрийте кришкою і повільно тушкуйте. Добре перемішайте, зменшіть вогонь до мінімуму, потім щільно накрийте каструлю і залиште варитися на 45 хвилин, час від часу помішуючи або струшуючи, щоб капуста не пригоріла.
Додайте журавлинний соус або желе з червоної смородини чи майже будь-яку фруктову приправу, яка добре підійде до солоних страв, накрийте кришкою та готуйте, періодично помішуючи, ще 25 хвилин.
Приправте капусту до свого смаку, а потім додайте в сковороду шматок масла. Залиште розтанути, потім перемішайте. Тримайте капусту в теплі, поки не будете готові до подачі, стежачи, щоб вона не пересохла.
Або приправте, потім зніміть з вогню, дайте охолонути та зберігайте в холодному місці до 48 годин, додаючи вершкове масло лише під час повторного нагрівання.
Подавайте страву одразу або заморозьте. Розморозьте, потім розігрійте в закритій каструлі на слабкому вогні до гарячого стану, час від часу помішуючи, або накрийте кришкою та поставте в мікрохвильовку приблизно на три хвилини. Смачного!
Порада від Інформатора: ви можете використати для приготування страви цибулю шалот чи навіть звичайну ріпчасту цибулю. Замініть паличку кориці половиною чайної ложки меленої кориці, якщо хочете.