Генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль поділився своїми прогнозами щодо цін на хліб у жовтні, а також обговорив основні фактори, які впливають на формування цін в аграрному секторі.
Основні фактори зростання вартості хліба
Незважаючи на рекордні врожаї пшениці в Україні, за словами Павла Коваля, ціни на хліб продовжать зростати. Експерт підкреслює, що в теперішній структурі собівартості хлібобулочних виробів сировинні витрати займають меншу частину, ніж раніше. Якщо колись основними чинниками цін були борошно та олія, то нині на перший план виходять інші елементи.
«Станом на сьогодні в собівартості одного кілограма хлібобулочних виробів частка сировини є значно меншою порівняно з минулими роками. Раніше ми зв’язували здорожчання хліба саме з вартістю сировини, з борошном чи олією», — зауважив Коваль.
На собівартість хліба сьогодні найбільше впливають логістичні витрати, вартість пального, енергоносіїв, електроенергії, а також зарплати працівників. Особливе значення набула проблема підвищення заробітних плат, адже дефіцит кадрів на ринку праці змушує виробників піднімати рівень оплати праці та створює конкуренцію серед роботодавців.
Цінова динаміка та рентабельність галузі
Павло Коваль зазначив, що за останній рік ціни на хліб і хлібобулочні вироби в Україні зросли приблизно на 22–23%. Це демонструє, що кожного місяця спостерігалося середнє підвищення вартості на 1,5%. Водночас виробники хліба працюють фактично на межі рентабельності, яка коливається від 0 до 5%.
“Очікуване підвищення тарифів на електроенергію для бізнесу з 1 вересня не призвело до швидкого зростання цін на хліб. Натомість вони поступово зростали в межах 1-2% щомісяця. Ключові статті витрат залишаються енергоносії, логістика та заробітна плата, а вплив вартості сировини став менш помітним. Виробники хліба балансують на межі рентабельності від 0 до 5%. Навіть коли з 1 вересня тарифи на електроенергію були підвищені, ціни на хліб не зрістали різко, а збільшувалися поступово на 1 – 1,5 до 2%», — додав Коваль.
За словами головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Іван Усс, до грудня ціна стандартної буханки хліба може зрости до 55 гривень. Він підкреслив, що основним фактором цього є те, що українська сировина та виробничі потужності сприятимуть зниженню витрат на продукт.
Іван Усс також акцентує, що зростання цін може бути обумовлене подорожчанням пального; у разі цього ціни на хліб обов’язково зростуть. Проте, за його словами, підвищення не буде стрімким, а відбуватиметься поступово, однак до кінця року це видається неминучим.
Втім, якщо хлібобулочна промисловість зазнає масованих атак ракет і дронів, ціни можуть підвищитися ще помітніше через зменшення пропозиції. Якщо ж поряд з уже існуючими почнуть діяти нові виробничі потужності з випуску хліба, то в результаті зростання пропозиції ціни можуть знижуватися.
