Президент Зеленський 6 листопада підписав законопроєкт № 5148, яким обмежується використання пальмової олії у харчових продуктах, у тому числі тих, що споживаються дітьми. Закон буде введений у дію через рік після опублікування. Про те, до чого готуватися, Інформатору розповів заступник Генерального директора з комерційних питань “ЕКО МАРКЕТ” Данило Майстренко.
Молочка, дитяче харчування та солодощі подорожчають
Пальмова олія значно дешевша за молочний жир, тому ті виробники, які використовували у виробництві пальмову олію змушені будуть перейти на дозволену сировину, відповідно ціна в даних сегментах підніметься. Це «молочка», дитяче харчування та солодощі.
“Як це вплине на асортимент поки достеменно невідомо. Виробники зважатимуть на свої можливості, споживач буде формувати попит, а ринок буде адаптуватися. Ми зі своєї сторони будемо робити все можливе аби ціни залишалися такими ж доступними як і зараз і наш клієнт не відчував сильної різниці в ціні”, – каже Данило Майстренко.
Експерт наголосив, що цей закон гармонізує українське законодавство з вимогами Євросоюзу. Багато виробників проводять лабораторні дослідження в українських акредитованих лабораторіях та постачають свої харчові продукти на ринок Євросоюзу відповідно до вимог цього закону. Тому ці нововведення не такі й вже нові для багатьох операторів ринку.
“Ми також є виробниками, так як маємо в мережі власні виробництва, зокрема, кондитерських виробів. Ми переглядаємо рецептури, за необхідності, будемо вносити зміни, для приведення у відповідність до вимог Закону. Проводитимемо роботу з постачальниками та встановлюватимемо вимоги щодо маркування та надання інформації про вміст трансжирів в сировині чи інгредієнтах, які ми закуповуємо”, – зазначив Данило Майстренко.
Хто і як буде контролювати постачальників продуктів
“У процедурі контролю постачальників особливих змін не відбудеться. Виробники, як завжди, повинні виробляти харчові продукти, які відповідають чинному законодавству України. В нашій мережі, при заключенні договорів з постачальниками, прописуються вимоги, за якими харчові продукти, що надходять в мережу, повинні відповідати вимогам чинного харчового законодавства щодо якості та безпечності. За невідповідність вимогам передбачені штрафні санкції”, – зазначив Данило Майстренко.
Виробники або постачальники супроводжують продукцію документами, в яких декларують, що харчовий продукт перевірений та відповідає законодавчим вимогам. Ми можемо будь-який продукт перевірити у акредитованих лабораторіях для додаткового контролю і впевненості, що заявлена інформація відповідна і харчовий продукт якісний та безпечний. Оператори ринку при постачанні харчових продуктів, надаватимуть ритейлу інформацію про кількість трансжирних кислот у продуктах, передбачених цим законом. Також необхідно правильно маркувати харчові продукти, відповідно до вимог вказаних в Законі.
Що вимагає закон
Закон передбачає:
- встановлення граничного вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
- заборону на використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
заборону на використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні; - заборону на використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- встановлення обов’язку для операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
запровадження чіткого та зрозумілого маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Буде заборонено використання для харчових продуктів назв «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад a la taza» та «шоколад familiar a la taza», якщо в таких продуктах містяться тваринні жири, крім молочного жиру.
Аналогічно заборонено використання таких назв, якщо в таких продуктах містяться рослинні жири, крім тих, що відповідають вимогам та зазначені у відповідному переліку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Оператори ринку, які постачають харчові продукти, не призначені для кінцевого споживача або не призначені для постачання до закладів роздрібної торгівлі, у тому числі електронної торгівлі, повинні надавати іншим операторам ринку інформацію про вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, якщо їх вміст у харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті.
У чому потенційна небезпека пальмової олії
Пальмова олія, що широко використовується в харчовій промисловості, має кілька потенційних негативних наслідків для здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, зокрема пальмової олії, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вона сприяє підвищенню рівня “поганого” холестерину (LDL) у крові.
Крім того, у 2016 році Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) вказало, що під час нагрівання пальмової олії до високих температур утворюються шкідливі речовини, такі як 3-MCPD і гліцидилові ефіри, які мають потенційно канцерогенні властивості.