Президент підписав Закон про обмеження використання пальмової олії у продуктах харчування

Президент України Володимир Зеленський 6 листопада підписав євроінтеграційний Закон щодо підвищення якості харчових продуктів законопроєкт № 5148, яким обмежується використання пальмової олії у харчових продуктах, у тому числі тих, що споживаються дітьми. Про це повідомляється на сайті Парламенту. 

  • Закон, зокрема, передбачає:

    встановлення граничного вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

  • заборону на використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
    заборону на використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
  • заборону на використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • встановлення обов’язку для операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
    запровадження чіткого та зрозумілого маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

Буде заборонено використання для харчових продуктів назв «шоколад», «білий шоколад», «молочний шоколад», «родинний молочний шоколад», «шоколад a la taza» та «шоколад familiar a la taza», якщо в таких продуктах містяться тваринні жири, крім молочного жиру. 

Аналогічно заборонено використання таких назв, якщо в таких продуктах містяться рослинні жири, крім тих, що відповідають вимогам та зазначені у відповідному переліку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Оператори ринку, які постачають харчові продукти, не призначені для кінцевого споживача або не призначені для постачання до закладів роздрібної торгівлі, у тому числі електронної торгівлі, повинні надавати іншим операторам ринку інформацію про вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження, якщо їх вміст у харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті. 

Закон набере чинності з дня наступного за днем його опублікування та буде введений у дію через рік після опублікування. За порушення норм законопроєкту будуть вводитися штрафні санкції. У першому читанні документ ухвалили ще у вересні 2021 року.

“Нарешті заборонили трансжири! Гідрогенізовану пальмову олію в продуктах харчування, експансію якої в Україну зробив “кондитер” з 2015 року, знищивши на селі корів. Дякую усім, хто підтримував та допомагав на шляху ухвалення законопроєкту №5148! На це знадобилося три роки роботи. Наші діти матимуть здорове майбутнє! Заборона використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема, й у дитячому харчуванні, збереже здоровʼя мільйонів українців”, – прокоментував ухвалення закону ініціатор законопроєкту Дмитро Соломчук. Під словом “кондитер” народний депутат натякає на власника кондитерської компанії ROSHEN експрезидента України Петра Порошенка.

У чому потенційна небезпека пальмової олії

Пальмова олія, що широко використовується в харчовій промисловості, має кілька потенційних негативних наслідків для здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, зокрема пальмової олії, може підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вона сприяє підвищенню рівня “поганого” холестерину (LDL) у крові.

Крім того, у 2016 році Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) вказало, що під час нагрівання пальмової олії до високих температур утворюються шкідливі речовини, такі як 3-MCPD і гліцидилові ефіри, які мають потенційно канцерогенні властивості. 

Джерело