Відомий кримськотатарський блогер і мовознавець Ескендер Зова критично оцінив киянського шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Основна проблема, яку він піднімає, полягає у спотворенні традиційної кухні кримських татар: вивчаючи спадщину цього народу, Клопотенко додав до рецептів начинку зі свинини. Блогер також підкреслив, що горілка в рецепті не властива кримськотатарському народу, оскільки він сповідує Іслам і уникатиме вживання алкоголю.
Ескендер Зова у програмі YouTube-проекту LUKI обговорив недоліки у рецептах Євгена Клопотенка (і інших кухарів), називаючи його яскравим прикладом. Він не згадував імен, але коли говорив про “відомого кухаря”, у багатьох глядачів відразу виникло питання про Клопотенка, враховуючи його популярність. У його рецептах, зокрема, чебуреки пропонуються з начинкою зі свинини.
“Подавати біляш і чебурек зі свининою – це, м’яко кажучи, знущання. Один відомий український кухар у своїх рецептах на сайті зазначив горілку та свинину, стверджуючи, що це – “кримськотатарські страви”. Це справжнє невігластво”, – зауважив Ескендер Зова.
Блогер наголосив, що більшість кримських татар сповідують Іслам, що забороняє вживання деяких продуктів, серед яких – алкоголь та свинина, оскільки це м’ясо не вважається для мусульман “чистим”.
“Чи справді всі татари не вживають свинини та алкоголю, я не знаю – але в нашій кухні ніколи не було й не могло бути цих інгредієнтів. Біляш не може бути зі свининою в оригіналі”, – додав блогер.
Крім того, Зова згадував відео з Ліверпуля 2023 року, де Клопотенко презентував “Лавку української кухні”, де серед інших страв був представлений кримськотатарський чебурек, приготований зі свинини. Блогер вважає, що це було “трохи прикро”, адже вже тоді кухар отримував критику за включення цієї неприродної складової у рецепти.
“Кримські татари та українці солідарні, це – близькі народи, ми живемо на одній землі. Однак українська та кримськотатарська кухні – це не одне й те саме! У нас абсолютно різні культури, мови. Це необхідно поважати, любити і пишатися різноманіттям”, – підсумував Ескендер Зова.
Справедливості ради, слід зазначити, що на сайті Клопотенка у рецепті з використанням свинини є зауваження про культурно-релігійний контекст, що підтверджує, що кримські татари не споживали й не вирощували свинину. Тому шеф-кухар рекомендує готувати цю страву з баранини чи яловичини.
“Проте, якщо ваш рецепт не класичний, ви можете експериментувати та приготувати чебурек з начинкою з суміші яловичини та свинини або курячим фаршем, який, хоч і буде сухішим, проте більш дієтичним”, – закликав Клопотенко.
Борщ для Макрона, галушки для Туска: чим готував Клопотенко світових лідерів у потязі
Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв про те, що полтавські блогери розкритикували ресторан “Полтава” у Києві, відкритий відомим ресторатором Євгеном Клопотенком спільно з бізнесвумен Інною Поперешнюк. Виявилося, що кияни мають викривлені уявлення про полтавську кухню і навіть включили до меню страви з Волині. Проте інтер’єр ресторану отримав високу оцінку за свою автентичність.
А також ми розповідали, які страви готував Клопотенко для світових лідерів і делегацій. Шеф-кухар сам поділився секретами приготування страв, замовлених чотирма лідерами європейських країн, які відвідали Київ 10 травня на зустрічі “Коаліції рішучих”. Так, британський прем’єр Кір Стармер куштував сирники, польський президент Дональд Туск – галушки, а німецький канцлер Фрідріх Мерц обирав львівський сирник.