Чому не виходить приготувати ідеальний розсипчастий рис: кухар розкрила індійський секрет

Людей лякає приготування рису. Немає встановлених правил, та є багато різних способів це зробити. Тим не менш, вся справа в співвідношеннях і правильному поводженні з рисом. Тоді все досить просто, каже лондонський шеф-кухар Вілл Боулбі в матеріалі The Guardian.

Рис слід промити 

Незалежно від того, чи говоримо ми про басматі чи про інший довгозернистий рис, дуже важливо спочатку промити його в холодній воді, щоб позбутися його крохмального нальоту. Якщо його залишиться забагато, рис злипнеться.

Замочування – обов’язкове

Коли вода стане прозорою, злийте її і замочіть рис на годинку-півтори. А далі, як пише британська письменниця й колумністка індійського походження Міра Содха у своїй книзі “Свіжа Індія”, перемістіть промитий, замочений і зціджений рис у каструлю та додайте півторакратну кількість води.

Як варити рис 

Далі доведіть рис до кипіння, залиште варитися протягом двох хвилин, потім накрийте кришкою, зменшіть вогонь і варіть ще 10 хвилин. Зніміть з вогню і залиште на 10 хвилин під кришкою.

“Незалежно від того, як ви його варите, рис любить відпочивати після варіння, тому що це дає йому шанс відновитися та відокремити зерна. Тому не пропускайте цей крок. Це матиме велике значення для того, наскільки красивим і пухким стане ваш рис” – пише авторка.

Рис у мікрохвильовці

Крім того, рис можна готувати в мікрохвильовій печі. Помістіть 200 г басматі або довгозернистого рису та 400 мл окропу в ємність для мікрохвильової печі.

Розігрійте мікрохвильову піч на середньому рівні близько – 800 Вт на мікрохвильовій печі потужністю 1000 Вт – протягом 11 хвилин, якщо ви використовуєте рис басматі, і 13 хвилин для довгозернистого рису. Залиште на 10 хвилин, потім зніміть кришку і розпушіть виделкою.

Яким би способом ви не готували рис – перші кроки мають бути незмінними.

Рис у духовці

Спершу обсмажте на вершковому маслі нарізану цибулю-шалот і часник, можливо, додайте лавровий лист і трохи чебрецю для додаткового аромату, хоча це не обов’язково. Приправте розм’якшену цибульну суміш, додайте рис у каструлю та обережно перемішайте.

Додайте в півтора рази більше рідини – це може бути або бульйон або вода – і доведіть до слабкого кипіння. Зніміть сковороду з вогню, накрийте кришкою і поставте в розігріту до 180C духовку на 15 хвилин.

До цього моменту рис буде готовий на 95%, тому вийміть каструлю з духовки та залиште її варитися на пару під кришкою протягом п’яти хвилин. Рис має вийти доволі сухим. Робота зроблена, смачного!

Джерело