Гомбовці з лекваром – любов, яку їсть Джері Гейл

Рецепти квашеної капусти та десерту зі сливами сподобаються всім любителям солінь та сливового варення. Готувати їх просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор має для вас смачну пораду. 

21 жовтня народилась українська співачка й авторка пісень, разом з реперкою Alyona Alyona – бронзова призерка конкурсу Євробачення 2024 року Jerry Heil (Джері Гейл), справжнє ім’я – Яна Шемаєва.

Дівчина – вегетаріанка, вона не їсть доданого цукру і майже не їсть солі. Вранці вона снідає салатом, любить руколу, огірки, капусту, авокадо, хумус і фрукти. Ми приготуємо квашену капусту за авторським способом популярного шефа Євгена Клопотенка та стародавній український десерт – гомбовці з лекваром, який Яна назвала “любов’ю, котру можна з’їсти”. 

Яна Шемаєва українцям відома як Джері Гейл, дівчина вегетаріанка.

Капуста, що кваситься лише добу 

Вам знадобиться:

  • Капустина – 1 кг.
  • Морква – 0,5 кг. 
  • Червоний перець чилі – 2-3 штуки.
  • Сіль – 2 столові ложки.
  • Вода – 1,5 л майже окропу.

Як готувати: 

Натріть капусту на тертушку для капусти, а моркву – на тертушку для корейської моркви. Гострий перчик поріжте кружечками. Додайте моркву і перець до капусти, а тоді залийте водою з розведеною в ній сіллю. Залиште все, скажімо, в трилітровій банці на 12-24 години в теплому місці. За добу капусту можна їсти. 

Порада від Інформатора: ви можете не заливати капусту водою, а просто додати сіль прямо в капусту з морквою та перцем, ретельно перемішати, але тоді чекати до готовності страви доведеться трохи більше.

Гомбовці зі сливовим лекваром 

Гомбовці з лекваром — рецепт традиційної закарпатської страви
Гомбовці з лекваром – рецепт традиційної закарпатської страви!

Вам знадобиться:

  • Кисломолочний сир – 500 г.
  • Борошно – 100 г.
  • Яйце – 1 штука.
  • Цукор – 1 столова ложка.
  • Сливи – 0,5 кг + для начинки.

Як готувати:

Змішайте кисломолочний сир з борошном, яйцем і цукром. Добре все вимішайте, сформувавши однорідну масу. Сливи помийте, почистіть від кісточок, розріжте спершу на чотири частини, а потім на кубики. 

Далі сформуйте гомбовці, для цього візьміть сирну масу в долоню (50-60 г) і вкладіть чайну ложку (10 г) слив. Сформуйте  кульку, проробіть так з усім сиром та сливами. Кульки заморозьте впродовж години в морозилці. Варіть гомбовці на пару або в гарячій воді 10-15 хвилин.

Подавайте зі сливовим лекваром, він готується дуже просто: наріжте сливи та готуйте їх без цукру на повільному вогні 1,5-2 години. Смачного!

Джерело