Готуємо їжу італійських фермерів: подавати з ковбасною нарізкою

Якщо вам набридло проводити осінні вечори під піцу або суші, Інформатор знає дуже смачну і небанальну альтернативу — це «ньокко фрітто». Нехай не бентежить вас слово «ньокко» в назві страви — це не різновид італійської пасти, а закуска. Втім, цією закускою можна наїстися так, що потім не знадобиться й вечеря! 

Довідка. Gnocco fritto був повсякденною їжею фермерів регіону Емілья-Романья до 1960-х років. Сьогодні це продукт, який подають у великих ресторанах, і просто традиційна сімейна страва регіону, яку готують, коли не хочеться довго стояти біля плити, а чогось смачного і не повсякденного хочеться.

До «ньокко фрітто» подають усілякі ковбасні вироби будь-якого типу — сиров’ялену або сирокопчену ковбасу, варену ковбасу типу «мортадела» (або її аналог ковбасу «Любительську»), шинку як варену, так і сиров’ялену, а також сосиски — хоч смажені, хоч варені.

Ще сири та всілякі соуси, наприклад, песто по-моденськи — його придумали саме як соус для gnocco fritto. З напоїв добре гармонують як червоне сухе вино (в ідеалі еміліанське ламбруско), так і пиво або просто кока-кола.

Рецепт «ньокко фрітто» дуже простий, інгредієнти для нього є в кожному домі.

Інгредієнти на 4 порції:

  • Борошно вищого ґатунку або 00 — 500 гр;
  • вода газована холодна — 180 мл;
  • молоко — 80 мл;
  • смалець — 70 гр;
  • сода — 3 щіпки;
  • сіль — на смак;
  • олія для смаження — на смак.

Приготування

У цьому рецепті дріжжі замінить газирована вода!
У цьому рецепті дріжжі замінить холодна газована вода!

Змішайте у мисці борошно із сіллю, холодною газованою водою, молоком, смальцем та содою. Вимішуйте, доки не отримаєте добре скріплене, гладеньке та еластичне тісто. Загорніть його в поліетиленову плівку та дайте відпочити протягом 30 хвилин.

Секрет від Інформатора: те, що дає змогу ідеальному gnocco fritto здійматися без використання дріжджів ─ це наявність газованої води в процесі приготування тіста. Коли тісто залишають відпочити, тиск вуглекислого газу у воді вивільняється і запускає природний процес розпушення, й перетворює ромбики на хрусткий, м’який і золотистий смажений «ньокко».

Еластичне тісто слід розкачати та порізати на ромби та прямокутники
Еластичне тісто слід розкачати та порізати на ромби та прямокутники

Розкачайте тісто качалкою на дошці до товщини приблизно 4-5 мм. За допомогою ножа виріжте прямокутники або ромби.

Це не просто смаження, це чарівство!
Це не просто смаження, це чаклунство!

Обсмажте «ньокки» по кілька штук на пательні з великою кількістю рослинної олії, повертаючи з обох боків, доки вони не стануть пишними. Дайте їм трохи обсохнути на кухонному папері. Подавайте gnocco fritto гарячими.

Gnocco fritto — ідеальний для лампових посиденьок із друзями затишними осінніми вечорами 6
До «ньокко фрітто» подають усілякі ковбасні вироби будь-якого типу

Смачного!

Джерело