Батат сповнений поживних речовин, які підтримують роботу організму й стабільний рівень цукру в крові, і навіть може знизити ризик раку. Готувати його просто. А щоб смакувало ще краще, Інформатор традиційно має для вас кулінарну пораду.
Калій. Батат є природним джерелом електролітів, зокрема калію, який виділяється під час тренувань. Калій важливий для нервової системи, підтримує нерви, серцебиття, скорочення м’язів та здоровий артеріальний тиск, каже зареєстрована дієтологиня Холлі Гілліган.
Натрій. Одна середня варена солодка картопля містить близько 350 міліграмів калію – приблизно 12% від рекомендованої добової кількості для дорослих. Тіло постійно намагається підтримувати баланс калію з іншим електролітом: натрієм. Натрій змушує організм утримувати рідину, збільшуючи об’єм нашої крові. Калій стимулює нирки виводити натрій, а також розслабляє кровоносні судини.
Рослинні цукри. Солодка картопля отримує свій фірмовий смак завдяки природним цукрам. Одна середня солодка картопля має близько дев’яти грамів цукру. Але на відміну від солодкого напою, солодка картопля містить відносно багато харчових волокон – близько чотирьох грамів на картоплину.
Клітковина потребує багато роботи для перетравлення, що сповільнює розщеплення цукру. Рівень цукру в крові різко зростає, коли ви вживаєте газовану воду, але коли ви їсте солодку картоплю, рівень цукру в крові підвищується поступово.
Вітаміни А і С. Одна середня солодка картопля містить понад 100% рекомендованої добової норми вітаміну А – головним чином у формі бета-каротину, який надає овочу яскравий помаранчевий колір. Вітамін А є важливим будівельним матеріалом для білків у сітківці ока, які виявляють світло, що робить його таким необхідним для зору.
Солодка картопля містить приблизно 20% рекомендованої добової норми вітаміну С. Обидва вітаміни є потужними антиоксидантами, які можуть нейтралізувати вільні радикали – нестабільні молекули, здатні пошкодити ДНК, збільшуючи ризик раку. Організму потрібен вітамін С, щоб засвоювати залізо.
Мідь і марганець. Солодка картопля також містить високий рівень міді та марганцю, які організм використовує для виробництва антиоксидантів.
Мінус вага. Продукти з високим вмістом клітковини, включаючи солодку картоплю, можуть навіть підвищити вироблення гормону, який імітує такі препарати, як Ozempic і Wegovy. GLP-1 стимулює вивільнення інсуліну та уповільнює травлення, що допомагає довше відчувати ситість.
Батат, запечений з лососем і фетою: рецепт
Вам знадобиться:
- Батат – 1штука.
- Оливкова олія – третина склянки.
- Сіль – до смаку.
- Часник – до смаку.
- Авокадо – 1штука.
- Лимонний сік – 1 лимон.
- Чорний перець – до смаку.
- Копчена паприка – до смаку.
- Червона риба – 100г.
- Соєвий соус – 2 столові ложки.
- Оцет – 1 столова ложка.
- Сир фета – 100 г.
Як готувати:
Батат помийте, почистіть і поріжте кружальцями. Викладіть на деко, застелене пергаментом і полийте оливковою олією. Запечіть.
Змішайте соєвий соус з оцтом, поперчіть і залийте порізаний кубиками лосось. Авокадо також наріжте кубиком і посоліть. Викладіть запечені кружальця батату на тарілку, а зверху – рибу та авокадо з сиром фетою. Смачного!
@grigorieva_ak варіант снеку з бататом 🤌🏻 ой, тут прекрасно все ! 🤤 💌 тиць лайк та зберігай собі, щоб не загубити ! тобі потрібно: •батат – 1шт + оливкова олія, сіль, часник •авокадо – 1шт + лимонний сік, часник, чорний перець, копчена паприка •рибка ~100гр [в мене сира, тому: соєвий соус, бальзамічний оцет, сіль, перець, лимонний сік, сирний соус] *можна взяти слабосолену і просто нарізати •фета – 100гр роби все як я показую на відео і буде тобі дууууже смачно 🤤🤤🤤 #батат #снек #закуска #бататрецепт #рецептзакуски #рецептиукраїнською #запеченийбатат ♬ Walking Around – Instrumental Version – Eldar Kedem