Тільки уявіть, у макаронних виробів є власне свято – Всесвітній день макаронів, який відзначається 25 жовтня. Здавалося б, такий знайомий українцям продукт, а має велику кількість рецептів для приготування різноманітних поживних страв – від італійської пасти до печені з рибною і м’ясною начинкою. Та хоч би що там було, а готувати макарони – ще треба вміти. Проте з Інформатором це легко!
Як варити
Макарони продовжують готуватися, навіть коли ви злили з них воду. З огляду на це потрібно вчасно закінчити варіння, інакше в тарілці виявиться щось неприємно м’яке. Якщо ви варите макарони для пасти, варіть їх до ступеня “аль денте”, а якщо подаватимете одразу – проварюйте до повної готовності.
Коли солити
Макарони можна посолити в середині варіння або навіть після нього. Що стосується кількості солі, недосолені макарони в готовому вигляді дещо втрачають в смаку. Тож посоліть страву гарненько із розрахунку: 1 столова ложка на 2-2,5 л води.
А ось ідея додавати додаткову сіль, щоб прискорити приготування макаронів, однозначно погана. Так, сіль підвищує температуру кипіння води, але для цього доведеться додати її таку кількість, що навряд чи макарони можна буде їсти.
Що робити, щоб не злипались
Немає різниці, кипить вода чи ні під час варіння – після закипання макарони готуватимуться за будь-якої температури. Додавання оливкової олії до макаронів та промивання не вбережуть їх від злипання, а от додати зайвих калорій та пошкодити текстуру можуть. Щоб макарони не злипались – гарно перемішуйте їх увесь час.
Як їсти макарони з користю
Британські вчені встановили, що якщо макарони зварити й охолодити протягом ночі в холодильнику, наступного дня частина натуральних крохмалів у їжі перетвориться на більш здорові. Такі, що здатні знижувати рівень цукру в крові, ризик певних типів раку та покращувати стан кишечника. Тож, найкраще смакувати макарони на ранок після того, як вони провели ніч у холодильнику. Звісно, їх можна трохи розігріти.
Тим часом велике дослідження BMJ Nutrition, Prevention & Healthy, проведене 2021 року, показало, що жінки, які їли макарони 3−4 рази на тиждень, на 16% рідше страждали від інсульту і на 9% – від серцево-судинних захворювань. Крім того, люди, які їли макарони в рамках середземноморської дієти, мали нижчу вагу і меншу окружність талії, ніж ті, хто їх не їв.
Скільки їсти
Для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя достатньо 70−140 г макаронів на день. Люди з помірною активністю можуть з’їдати 140−210 г макаронів на день. Люди, які ведуть активний спосіб життя, можуть збільшити кількість макаронів до 210−280 г на день. Одна стандартна порція макаронів становить 50 г сухих виробів.
Щоб зробити макарони ще більш корисними, не переварюйте їх, додавайте до них овочі – моркву, броколі, перець, спаржу, горох. Додайте білок – нежирне м’ясо, птицю, рибу, квасолю або тофу. Вибирайте соус із низьким вмістом натрію. Шукайте варіанти із вмістом солі не більше 5% від денної норми.
Раніше Інформатор розповідав, як приготувати пасту з сиром, броколі й томатами. Смачного!