Помилки, які псують будь-яку кашу – шпаргалка

Гречана крупа, безсумнівно, одна з найпопулярніших в меню українців. Вона чудово смакує як з котлеткою й зеленим салатом, так і в рідкому вигляді з молоком! Отже, почнемо з того, що часто варять гречку неправильно. Інформатор розповість про помилки, які найчастіше трапляються ат яких варто уникати, а також дасть поради господиням щодо часу варіння інших популярних круп. 

Помилки приготування гречки 

Основні помилки:

  • гречку не перебрали,
  • гречку не промили,
  • гречку не просушили,
  • гречку переварили,
  • крупу приправили спеціями замість масла.

Натомість гречку треба перевірити на наявність сміття і ретельно промити в теплій проточній воді, щоб змити пилюку. Інакше смак каші буде значно гіршим. Можна промивати крупу кілька разів, якщо вона дуже запорошена.

Найкращий показник – вода має бути прозорою. Ще краще промити крупу в гарячій воді, а потім залити водою, довести до кипіння, злити та промити.

Гречку варто трохи обсмажити на сковороді. Так у каші з’явиться приємний гіркувато-горіховий присмак. Але не можна обсмажувати мокру гречку – спочатку потрібно просушити крупу та прожарити на сухій сковорідці, постійно помішуючи. На 250-300 гр крупи беруть 1-2 ст. л рослинної олії.

Не варто варити гречку понад 20 хвилин. Не використовуйте спеції. Гречка любить жири – можна додавати вершкове масло, м’який сир, засмажку на олії, підливи.

Ще не варто варити невелику кількість крупи у великій каструлі. Важливо, щоб гречка лежала високим шаром – так вона краще пропарюватиметься. У надто маленькій каструлі крупа може пригоріти. В низькому та широкому посуді вода швидко випарується й не встигне проваритися.

Заливати гречку для варіння потрібно окропом. Так крупа прогріватиметься рівномірно, буде смачною та розсипчастою. По готовності потрібно укутати кашу рушником і залишити настоятися на 30 хвилин. За цей час вона добре розпариться, стане смачною і не перевариться.

Гречка – одна з улюблених круп українців.

Крупи, які можна не варити 

Ячна крупа

Ячка – це каша із подрібненого ячменю. Якщо немає можливості її зварити, залийте окропом у пропорції 1:2 і дайте настоятися не менше 2 годин. Чим більший розмір подрібненого ячменю, тим довше заварюватиметься каша.

Кускус

Цю дрібну крупу не потрібно варити: достатньо залити окропом і залишити під кришкою на 15 хвилин.

Перловка

Перлову крупу також можна готувати без варіння, але це займе більше часу. Залийте кашу теплою або гарячою водою у співвідношенні 1:3 та залиште на 24 години доходити.

Геркулес

Геркулес – каша з вівсяних пластівців. Варити її не потрібно, достатньо залити окропом і вже через 15-20 хвилин вона готова до вживання.

Гречка

Варити коричневу гречку не обов’язково: її можна залити водою – навіть кімнатної температури. У пропорції 1:2 залийте крупу чистою водою і зачекайте, поки вона набухне. Гречка має стояти у воді 5-8 годин, після чого стає придатною для вживання.

Каші смачні й ароматні, тільки якщо їх правильно приготувати!
Каші смачні й ароматні, тільки якщо їх правильно приготувати!

Таблиця часу приготування каш 

Гречка 

Пропорція: 1:2 – 1 склянка гречки на 2 склянки води.
Час приготування: 15 хвилин.

Можна також варити гречку під кришкою – після закипання впродовж 5 хвилин на великому вогні й 10 хвилин на повільному.

Перлова каша 

Пропорція: 1:3 – 1 склянка перловки на 3 склянки води.
Час приготування: 40-45 хвилин.

Манна каша

Пропорція: 1:4 – 1 столова ложка манної крупи на 4 частини води або молока.
Час приготування: 5-7 хвилин.

Довгозернистий рис 

Пропорція: 1:2 – 1 склянка рису на 2 склянки води.
Час приготування: 18-20 хвилин.

Булгур 

Пропорція: 1:2 – 1 склянка булгуру на 2 склянки води.
Час приготування: 20-25 хвилин.

Кускус дрібного помелу

Пропорція: 1:1 – 1 склянка кускусу на 1 склянку окропу.
Час приготування: 5 хвилин, залити окропом і дати настоятись.

Кукурудзяна каша

Пропорція: 1:3 – 1 склянка кукурудзяної крупи на 3 склянки води або молока.
Час приготування: 25-30 хвилин.

Цільнозернова вівсянка

Пропорція: 1:2 – 1 склянка вівсянки на 2 склянки води або молока.
Час приготування: 15-17 хвилин.

Джерело