Як не зіпсувати страву несвіжими травами та спеціями

Мускатний горіх та кориця, старі-добрі суміші спецій для риби, м’яса і супів, чебрець і хрін, аніс і мелена гвоздика, яку саме час провітрити. Незалежно від того, чи ви міняєте спеції щотижня, чи маєте баночку протертої шавлії доісторичних часів, ось що вам потрібно знати про всі ваші травки-муравки. Про це пише The Telegraph.

Вибирайте банки замість пакетів

Багато залежить від того, як спеції утримуються. По-перше, не зберігайте їх у скляних банках на світлі, бо всі вони вицвітуть від сонця. Бліді спеції матимуть “вимитий” смак. Використовуйте банки для зберігання та використайте спеції протягом двох-трьох років. Для цього поставте спеції на кухні на видному, але в затемненому місці, а не в шафі. Так у вас з’явиться звичка використовувати їх частіше.

Регулярно замінюйте спеції

Кухарі замінюють мелені спеції щотижня. Звісно, це трохи екстремально для домашньої кухні. Втім, аби ваші спеції утримували гарний аромат, шість місяців цілком достатньо – перш ніж, скажімо, п’янкий, солодкий і землистий аромат кориці назавжди втрачається.

Спеції можуть бути придатними від півроку до року, а якщо заморозити їх, то й більше!

Зберігайте трави цілими

Цілі спеції зберігаються набагато довше, ніж мелені. Якщо ви купуєте цілі спеції, вони зберігаються майже вічно. Подрібніть їх у кавомолці. Хоча будьте обережні з корицею, яка може спалити двигун, якщо це товста кора касії, котра часто продається як кориця. Тоді краще використовувати дрібну тертку. Подрібнюйте спеції у міру потреби для досягнення оптимальної свіжості.

Насіння фенхелю та коріандру можуть згаснути, але мускатний горіх можна зберігати набагато довше. Перевіряйте термін придатності спецій, якщо купуєте їх в супермаркеті. Вибирайте баночку з достатньою кількістю часу, принаймні, в обіцяний рік.

Zip-пакет чи заморозка 

Покладіть сушені трави в поліетиленові пакети на блискавці, позначити їх, зберігайте в коробці в шафі, немов у “бібліотеці”. Мішки кращі за банки, тому що, закриваючи їх, можна видавити повітря. Так вони повинні прослужити добрих півроку. Спеції ж краще зберігати в морозильній камері, де вони прослужать набагато довше – рік і більше.

Якщо ви підозрюєте, що ваші спеції більше не пахнуть, понюхайте їх і спробуйте їх перед використанням. Якщо спеції старі,  може бути, що вам доведеться додати чотири столові ложки замість двох. Деякі ж спеції можуть стати гіркими, тож спробуйте їх, перш ніж додавати до страв. 

Корицю чи то пак касію краще терти на тертці.
Корицю чи ж пак касію краще терти на тертці.

Дурні лайфгаки

В мережі повно порад щодо використання прострочених спецій, зокрема, посипати ними килим перед пилососом – погодьтеся, звучить як стратегія високого ризику, – особливо для сумнозвісної куркуми, яка нібито виводить плями. Насправді вона їх додає!

Безпечнішим варіантом буде все ж таки додати непрацюючі спеції в миску з кашею (якщо вони НЕ нестерпно гіркі!), або ж використати їх як антисептик для сміттєвого відра.

Джерело