Борщ – це одна з найулюбленіших страв української кухні, яка стала втіленням нашої культурної спадщини та була внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ця страва має безліч варіацій, яка вирізняється своїм насиченим червоним кольором і неповторним смаком, що зберігається з покоління в покоління. Про різноманіття борщів згадував навіть Григорій Квітка-Основ’яненко у своєму романі “Пан Халявський”.
“Після першої ложки гості пішли їсти, скільки хотіли… Після одного борщу подавали інший сорт. Число варіантів борщу дивувало! Борщ з яловичиною; борщ з гускою, годованою жиром; борщ зі свининою; борщ Собеського (який був королем у Польщі); Борщ Скоропадського…”, – йдеться у творі.
Григорій Квітка-Основ’яненко – видатний український прозаїк, драматург, літературний критик, новинар та культурно-громадський діяч. Він народився 29 листопада 1778 року і створив безліч творів, присвячених життя та побуту українського народу. Борщ, як основне блюдо, згадується в багатьох з його творів, наприклад, у повісті “От тобі і скарб”.
Сьогодні шеф-кухарі прагнуть відновити славу старовинних рецептів, які були більш багатими та насиченими. Один з таких варіантів – борщ з оселедцем. Цю страву називали панською, і її рецепт досить цікавий та вартий приготування, щоб відчути смак традицій.
Борщ з оселедцем
Вам знадобиться:
- курячий бульйон – 4 л
- зелена цибуля – 30 г
- баклажани – 1 шт.
- морква – 2 шт.
- буряк – 1 кг
- солодкий перець – 2 шт.
- квашена капуста – 300 г
- кріп – 30 г
- цукор – 1 ст.л.
- філе оселедця – 400 г
- заморожений зелений горошок – 300 г
- солоні огірки – 100 г
- картопля – 400 г
- рослинна олія – 100 мл
- сіль та молотий чорний перець – за смаком
Як готувати:
Попередньо очистіть буряк, моркву та картоплю, нарізавши їх на маленькі кубики. Обсмажте на сковороді з розігрітою олією до м’якості. Потім додайте квашену капусту. Подрібніть перці та баклажани і також відправте на сковороду тушкуватися на 5-7 хвилин.
Перекладіть смажену суміш у каструлю та залийте бульйоном. Доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин. Потім зменшіть вогонь до середнього, додайте зелений горошок і солоний огірок, нарізаний маленькими кубиками. Посоліть та поперчіть, варіть до готовності.
Перед подачею до борщу додайте рубаний кроп та молоду цибулю. Саме перед подачею в тарілку помістіть кілька скибочок оселедця. Це блюдо можна подавати як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Додаткова порада: до такого борщу можна приготувати ароматну заправку з сала, зелені та часнику. Томатна паста або подрібнені помідори додадуть страві класичної кислинки та підкреслять яскравий колір. Також рекомендується додати кілька штук чорносливу, який надасть борщу особливий аромат.
