Квітка-Основ’яненко та елітний борщ з оселедцем: гастрономічна подорож у часі

Борщ – це одна з найулюбленіших страв української кухні, яка стала втіленням нашої культурної спадщини та була внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ця страва має безліч варіацій, яка вирізняється своїм насиченим червоним кольором і неповторним смаком, що зберігається з покоління в покоління. Про різноманіття борщів згадував навіть Григорій Квітка-Основ’яненко у своєму романі “Пан Халявський”.

“Після першої ложки гості пішли їсти, скільки хотіли… Після одного борщу подавали інший сорт. Число варіантів борщу дивувало! Борщ з яловичиною; борщ з гускою, годованою жиром; борщ зі свининою; борщ Собеського (який був королем у Польщі); Борщ Скоропадського…”, – йдеться у творі.

Григорій Квітка-Основ’яненко – видатний український прозаїк, драматург, літературний критик, новинар та культурно-громадський діяч. Він народився 29 листопада 1778 року і створив безліч творів, присвячених життя та побуту українського народу. Борщ, як основне блюдо, згадується в багатьох з його творів, наприклад, у повісті “От тобі і скарб”.

Сьогодні шеф-кухарі прагнуть відновити славу старовинних рецептів, які були більш багатими та насиченими. Один з таких варіантів – борщ з оселедцем. Цю страву називали панською, і її рецепт досить цікавий та вартий приготування, щоб відчути смак традицій.

Борщ з оселедцем

Старовинна страва на сучасній кухні.

Вам знадобиться:

  • курячий бульйон – 4 л
  • зелена цибуля – 30 г
  • баклажани – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • буряк – 1 кг
  • солодкий перець – 2 шт.
  • квашена капуста – 300 г
  • кріп – 30 г
  • цукор – 1 ст.л.
  • філе оселедця – 400 г
  • заморожений зелений горошок – 300 г
  • солоні огірки – 100 г
  • картопля – 400 г
  • рослинна олія – 100 мл
  • сіль та молотий чорний перець – за смаком

Як готувати:

Попередньо очистіть буряк, моркву та картоплю, нарізавши їх на маленькі кубики. Обсмажте на сковороді з розігрітою олією до м’якості. Потім додайте квашену капусту. Подрібніть перці та баклажани і також відправте на сковороду тушкуватися на 5-7 хвилин.

Перекладіть смажену суміш у каструлю та залийте бульйоном. Доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин. Потім зменшіть вогонь до середнього, додайте зелений горошок і солоний огірок, нарізаний маленькими кубиками. Посоліть та поперчіть, варіть до готовності.

Перед подачею до борщу додайте рубаний кроп та молоду цибулю. Саме перед подачею в тарілку помістіть кілька скибочок оселедця. Це блюдо можна подавати як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Додаткова порада: до такого борщу можна приготувати ароматну заправку з сала, зелені та часнику. Томатна паста або подрібнені помідори додадуть страві класичної кислинки та підкреслять яскравий колір. Також рекомендується додати кілька штук чорносливу, який надасть борщу особливий аромат.