Відкладіть у бік: продукти, яких варто уникати при проблемах із серцем

Харчування має величезне значення для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Збалансований раціон може зменшити рівень холестерину та артеріальний тиск, підтримувати здоров’я, знижуючи запалення та ризик формування бляшок в артеріях. Деякі продукти позитивно впливають на стан серця, в той час як інші можуть призводити до негативних наслідків.

Лікарі з Mandaya Hospital Group надали кілька порад стосовно продуктів, які варто уникати при проблемах із серцем. Вони можуть порушити функціонування серця або погіршити вже наявні захворювання. Фахівці рекомендують виключити з раціону дев’ять видів продуктів.

Продукти, яких слід уникати при серцевих захворюваннях

Про продукти з трансжирами варто забути.

Продукти з високим вмістом цукру, солі та жиру

Надмірне споживання солі, цукру, насичених жирів і рафінованих вуглеводів може збільшити ризик серцевих нападів та інсультів. Тому, якщо ви дбаєте про здоров’я серця, варто обмежити або виключити ці продукти з меню.

Червоне м’ясо

Вживання яловичини, баранини та іншого червоного м’яса в великих кількостях може підвищити ризик серцевих захворювань і цукрового діабету. Це пов’язано з високим вмістом насичених жирів, що сприяють підвищенню рівня холестерину.

Якщо ви любите червоне м’ясо, краще вибирайте нежирні частини, наприклад, вирізку.

Хлібобулочні вироби

Не зловживайте хлібобулочними виробами, такими як печиво і кекси, оскільки вони можуть містити велику кількість доданого цукру, що сприяє збільшенню ваги. Ці продукти також можуть підвищувати рівень тригліцеридів, що веде до розвитку серцево-судинних захворювань.

Оброблене м’ясо

Ще одна група продуктів, які слід уникати при серцевих захворюваннях, це оброблене м’ясо. Готові страви, такі як хот-доги, ковбаси та салямі, часто містять великий рівень солі і насичених жирів, що є небезпечним для серця.

Білий рис, хліб і макарони

Білий рис, хліб, макарони та снеки з рафінованого борошна містять мало клітковини, вітамінів і мінералів. В організмі ці продукти перетворюються на цукор, який відкладається у вигляді жиру, зокрема в області живота. Ця форма ожиріння пов’язана із серцево-судинними захворюваннями і діабетом 2 типу.

Оброблене м'ясо варто прибрати з раціону
Оброблене м’ясо варто прибрати з раціону.

Смажена їжа

Смажені страви, такі як картопля фрі, містять небезпечні насичені та трансжири. Вони також зазвичай насичені великою кількістю солі, що істотно підвищує ризик серцево-судинних проблем.

Піца

Піца може бути здоровою стравою, якщо вона приготована з правильних інгредієнтів. Однак промислове приготування, особливо в закладах швидкого харчування, часто включає надмірну кількість натрію, жиру та калорій, що може підвищити ризик серцево-судинних захворювань.

Газовані та алкогольні напої

Одна банка газованої води може містити більше цукру, ніж рекомендована добова доза. Це може призводити до збільшення ваги та підвищення ризиків розвитку ожиріння, діабету 2 типу і високого кров’яного тиску.

Вживання алкоголю у великих кількостях також може призвести до підвищеного тиску, серцевої недостатності, інсульту та набору ваги. Тому його також варто обмежити в раціоні.

Вершкове масло

Вершкове масло багате насиченими жирами, які можуть підвищити рівень “поганого” холестерину та збільшити ризик серцевих захворювань. Краще замінювати його оливковою олією або овочевими спредами, що містять корисні жири.

Таким чином, перелік шкідливих продуктів досить обмежений, і їх можна замінити більш корисними альтернативами. Виключення їх з раціону не тільки зменшить ризик серцевих захворювань, але й інших недуг, таких як діабет.