Помилка любителів підбадьоритися: коли кофеїн – отрута, а коли – ліки

Про кофеїн, відомий як стимулятор центральної нервової системи, ми чули багато разів. Ця речовина міститься в каві, чаї, енергетичних напоях, шоколаді та деяких інших продуктах, і може покращувати концентрацію, знижувати відчуття втоми і підвищувати енергійність. Крім того, кофеїн є відмінним антиоксидантом, який здатен захищати клітини від ушкодження вільними радикалами.

Згідно з інформацією видання IFLScience, кофеїн вважається найпоширенішою психоактивною речовиною у світі. Незважаючи на численні корисні властивості, кофеїн піддається жорсткій критиці, оскільки може спровокувати такі негативні наслідки, як безсоння, нервозність і підвищений тиск. Отже, розгляньмо, як справи насправді, і чи варто відмовлятися від ранкової кави та чаю.

Кофеїн знижений ризик ожиріння.

Здоров’я серця

Дослідження свідчать, що кофеїн може позитивно впливати на серцеву діяльність. Підвищене споживання кави, наприклад, пов’язано з нижчим ризиком серцевої недостатності. Проте остаточні висновки вчених ще не підтверджені, оскільки цей факт потребує додаткових досліджень.

Водночас є свідчення, що надмірне вживання напоїв із високим вмістом кофеїну може мати короткочасні негативні наслідки для серцево-судинної системи. Вважається, що вживання одного літра рідини, що містить 320 міліграмів кофеїну (наприклад, 4 банки Red Bull), може призвести до тимчасового підвищення артеріального тиску та прискореного серцебиття.

Метаболічне здоров’я

У осіб із підвищеним рівнем кофеїну в крові може спостерігатися знижений ризик ожиріння та діабету 2 типу. Також у них вчені виявили мутації в двох генах, що відповідають за метаболізм кофеїну. Їхній організм повільніше розщеплює молекулу кофеїну, забезпечуючи завжди високий рівень речовини в крові. Однак вчені відзначають, що половина ефекту кофеїну пояснюється саме втратою ваги.

Психічне здоров’я

Кофеїн виступає як стимулятор: багато людей п’ють каву або енергетичні напої вранці чи вдень, щоб підняти рівень енергії, а також покращити настрій. Як вказують дослідники, кофеїн стимулює вироблення дофаміну (нейромедіатора, що відповідає за відчуття задоволення та навчання).

Проте, якщо людина має схильність до панічних розладів і тривожності, кофеїн може навпаки погіршити настрій. Дослідження показало, що споживання п’яти чашок кави протягом дня призводило до значної тривожності як у осіб з панічним розладом, так і у здорових, але у людей з ПР ризик нападу був вищим.

Здоров’я плоду

Все, що треба знати про кофеїн: користь, шкода та норма споживання 2
Вагітним треба бути обережними з такими продуктами

Кофеїн має здатність проникати через плацентарний бар’єр, потрапляючи в організм плоду. Дослідження показали, що щоденне споживання понад 300 мілілітрів кофеїну може призвести до ризику низької маси тіла дитини при народженні, а споживання понад 350 мілілітрів – підвищує ризик переривання вагітності. Лікарі рекомендують вагітним обмежити вживання кави та чаю до 200 мілілітрів на день.

Спортивні результати

Включення кофеїну до раціону стало загальною практикою в світі спорту. Цю речовину часто додають до спеціальних спортивних добавок у різних масштабах. Дослідження демонструють, що кофеїн може покращити продуктивність у вимірюваннях сили хвата, стрибків з присіданням та спринтів. Однак більшість досліджень базуються на даних, отриманих від спортсменів-чоловіків.

Старіння

Чашка кави може забезпечити миттєвий приплив енергії та відчуття молодості, але кофеїн може сповільнити передчасне старіння, і це підтверджено на клітинному рівні. Такий висновок зробили вчені на прикладі дріжджів. Проте люди і дріжджі – це не одне й те ж, хоч на генетичному та клітинному рівнях подібність досить велика, щоб звернути на результати увагу.

Дослідження вказують, що кофеїн активує сигнальний шлях AMPK, який діє як індикатор енергетичних резервів клітини. Коли клітини відчувають нестачу енергії, AMPK активується і допомагає адаптуватися. Таким чином, спостерігається сповільнення процесів старіння.

Висновок

Усе, що робить кофеїн “хорошим” або “поганим”, залежить від індивідуальних особливостей організму. Адже кожна людина по-різному сприймає споживані продукти. Тож і наслідки можуть різнитися. Важливо пам’ятати, що кофеїн є наркотиком, і отруєння або передозування цією речовиною досить поширене, що може призвести навіть до летального результату. Тому рекомендується бути обережними, особливо коли йдеться про добавки з кофеїном.