Взаємозв’язок між споживанням їжі та якістю сну вже давно доведений. Лікарі рекомендують планувати вечерю принаймні за кілька годин до сну, а в ідеалі ще раніше. Деякі продукти здатні впливати на рівень серотоніну — гормону, що регулює сон. Нещодавно виявилось, що існують й інші фактори, які безпосередньо впливають на якість сну.
Вживання сиру на ніч може призводити до погіршення якості сну і нічних кошмарів. Це не просто слова, а результати дослідження, проведеного канадськими науковцями, повідомляє видання IFLScience. Вони проаналізували дані понад 1000 студентів, запитуючи про те, чи траплялися їм кошмари та чи відчувають зв’язок між харчуванням і своїми снами. Вчені також оцінили загальний психічний та фізичний стан учасників.
Непереносимість лактози та нічні жахи
Загалом більшість студентів зазначила, що деякі продукти негативно впливають на їхній сон, роблячи його тривожним. Багато з них вказали, що вжиті страви впливають на характер снів. Здебільшого до цієї категорії потрапили продукти з високим вмістом цукру, молочні продукти, зокрема сир, та гостра їжа. Вчені виявили істотний зв’язок між нічними жахами та лактозою. Студенти з непереносимістю лактози виявилися найвразливішими, а їхній сон часто порушувався через споживання сиру на вечерю.
Вирішення цієї проблеми досить просте – змінити свої харчові звички, що може стати запорукою від неприємних снів. Однак потрібно буде відмовитись не лише від сиру, але й від солодощів, які, в свою чергу, теж є в списку продуктів, що часто пов’язані зі свідомістю та нічними жахами. Приблизно 31% учасників звинуватили солодкі страви у своєму тривожному сні, 22% вказали на молочні продукти, особливо сир, а 16% — на м’ясо, 13% — на гостру їжу. Також зафіксовано негативний вплив від переїдання.
Науковці оцінили, що їжа дійсно може змінювати характер снів, а непереносимість лактози може бути джерелом частих кошмарів. При цьому дослідження ще триває, адже для остаточних висновків потрібно вивчити більшу групу людей, що дасть змогу знайти нові причини тривожних снів. Також вчені прагнуть зрозуміти механізм взаємозв’язку між снами і лактозою. Важливо, що просте встановлення факту не є розв’язанням проблеми, адже це може вимагати радикальних змін у харчуванні — або ж комусь доведеться повністю або частково виключити певні нейлотні продукти.
Більше того, погані сновидіння і неприємний сон, що викликані непереносимістю лактози, можуть бути зумовлені шлунково-кишковими проблемами, адже споживання молочних продуктів часом провокує розлади травлення, що впливають на якість сну та сновидінь.