Помилки зберігання овочів і фруктів: як врятувати холодильник від гнилля

Літо – це час, коли ринки та супермаркети радують нас великим асортиметом свіжих овочів і фруктів, вирощених на відкритому ґрунті. Ми хочемо купити їх усі, але виникає питання, як правильно зберігати ці продукти, щоб вони залишались свіжими та не витрачалися даремно.

Існує кілька простих рекомендацій, зібраних та опублікованих виданням Heart. Відповідно до цього списку, все досить легко. Головне – врахувати особливості кожного виду овочів і фруктів, які ви збираєтеся покласти до холодильника. Адже деякі з них не можуть знаходитися поруч, а інші виділяють етиленовий газ, що може викликати їх гниття.

Як правильно зберігати фрукти?


Варто враховувати сусідство

Яблука. Ці фрукти виділяють етиленовий газ, тому їх потрібно зберігати окремо від інших. Вони можуть залишатися свіжими на столі або в шафі до тижня, а в холодильнику – не більше ніж тиждень.

Авокадо. Чекайте, поки фрукт дозріє, зберігаючи його на столі, а потім покладіть у холодильник.

Банани. Зелений банан краще не класти в холодильник, дозрівайте їх на столі або в шухлядці.

Ягоди. Чорницю, ожину, полуницю та малину краще не мити перед вживанням, щоб вони зберігались довше. Пересипте їх у сухий контейнер, накривши кришкою, і поставте в холодильник.

Вишня та виноград. Зберігайте ці фрукти в холодильнику немитими в закритих пластикових контейнерах або поліетиленових пакетах. Мийте лише перед вживанням.

Цитрусові. Щоб продовжити термін зберігання мандаринів, грейпфрутів, лимонів, лаймів і апельсинів, зберігайте їх у ящику для фруктів або сітчастому мішечку в холодильнику. Вони також можуть залишатись при кімнатній температурі протягом тижня, але обирайте місце в тіні.

Дині та кавуни. Зберігайте їх у холодильнику, навіть якщо вони не розрізані. Так вони залишаться соковитими довше. Кавун можна тримати в темному сухому місці, далеко від інших продуктів.

Кісточкові фрукти. Нектарини, персики та сливи рекомендується зберігати в паперовому пакеті на столі, поки не дозріють, а потім відправити до холодильника, де вони можуть зберігатись ще кілька днів. Якщо фрукти вже дозріли, відразу ж кладіть їх у холодильник.

Помідори. Їх краще зберігати при кімнатній температурі, уникаючи сонячних променів. Так вони можуть зберігатись один-два тижні.

Як правильно зберігати овочі?

Свіжі овочі дуже вибагливі, але є способи їх зберегти
Свіжі овочі дуже вибагливі, але є способи їх зберегти

Броколі та цвітна капуста. Ці овочі надзвичайно чутливі до етилену, тому зберігайте їх окремо в холодильнику або в герметичному контейнері, подалі від продуктів, що виділяють етилен.

Селера. Зберігайте в холодильнику, загорнувши у алюмінієву фольгу.

Кукурудза. Найкраще зберігати в холодильнику в лушпинні, так вона залишиться свіжою на кілька тижнів.

Огірки. Зберігайте в холодильнику, найкраще в окремому ящику чи контейнері, і не мийте до вживання. Цей овоч також не переносить етилен.

Баклажани. Можна тримати при кімнатній температурі, але не більше двох днів після покупки. Потім краще помістити в холодильник, де вони залишаться свіжими до семи днів.

Стручкова квасоля. Зберігайте у холодильнику в дихаючому пакеті. Краще не мити до приготування.

Листові зелені овочі. Салати, листову капусту, мангольд, кучеряву капусту і шпинат потрібно зберігати лише в холодильнику у відкритому вигляді.

Родина цибулевих. Часник і цибулю краще зберігати в прохолодному, темному й сухому місці, відокремлено від джерел етилену, таких як картопля.

Гриби. Цей овоч не любить вологу, тому зберігайте його в холодильнику і не мийте до приготування.

Перець. Цілі перці слід зберігати в шухляді, але пам’ятайте, що вони не люблять вологу. Розрізані перці зберігайте в герметичному контейнері в холодильнику.

Коренеплоди. Морква, буряк і редис залишаються свіжими, якщо їх зберігати в холодильнику. Картоплю, батат і кабачки краще тримати в прохолодному, темному й сухому місці, наприклад, у коморі або підвалі.

Отже, як ви бачите, поради прості та не потребують особливих зусиль. За ними ви зможете довгий час насолоджуватись свіжими овочами та фруктами.