З бажанням скуштувати щось солодке або некорисне стикається, напевно, кожен. Тягнення до таких ласощів може бути обумовлене браком певних вітамінів і мікроелементів, психологічними факторами або порушеннями метаболізму. Однак зменшити цю тягу цілком реально, якщо врахувати один важливий аспект – текстуру продуктів.
Як зазначає видання Heart, на основі досліджень вчених, текстура їжі має істотне значення для нашого задоволення від їжі. Люди зазвичай відчувають тягу до продуктів з кремовою та хрумкою структурою. На щастя, ці текстури можна знайти не лише у шкідливих ласощах, а й у багатьох овочах та фруктах. Які можуть бути альтернативи та що радять дієтологи?
Страви з кремоподібною текстурою
Діти та дорослі всіма силами люблять морозиво, особливо в спекотну пору року, коли можна не лише насолодитися ласощами, а й охолодитися. Однак багато солодощів містять невигідні інгредієнти і не приносять користі, натомість калорій у них вистачає. Тому можна вибрати кращі альтернативи морозиву зі схожою текстурою.
Наприклад, авокадо, намазане на цільнозерновий хліб, або просто половина авокадо, з’їдена ложкою. Також замість морозива підійде нежирний заморожений йогурт з розтопленим арахісовим маслом. Крім того, варіантом є нежирний йогурт з ягідним пюре.
Продукти з хрусткою текстурою

Від чипсів, сухариків та інших снеків можна легко відмовитися. Вони не приносять жодної користі, містять трансжири, багато солі та штучних ароматизаторів. Замість них варто спробувати цільнозернові пластівці без цукру, несолоні горіхи та хрусткі цільнозернові хлібці.
Попкорн теж можна залишити в раціоні, але без штучних добавок. Якщо вам не подобається його смак, можна додати натуральні спеції, такі як трави або корицю. Вони чудово підходять до попкорну та нададуть йому особливого смаку.
Аналогічна ситуація з картоплею фрі, що також хрустка. Її легко замінити, просто взявши картоплю, поливши оливковою олією, посипавши улюбленими травами і запікши в духовці. Це також буде смачно і значно менш шкідливо. Крім того, хрустке яблуко, морква, селеру і перець можна нарізати паличками та вживати під час перегляду фільму.
Солодкі газовані напої

Солодкий чай або газована вода можуть здаватися освіжаючими, але для позбавлення від таких порожніх калорій потрібно чимало часу. Наприклад, у середньому кавовому напої мокко з вершками міститься 400 калорій, не рахуючи цукру або меду.
Вгамувати спрагу та отримати не менше задоволення можна, випивши холодний чай з лимоном. Підсолодити його допустимо пюре з свіжих ягід або цукрозамінником. Виберіть невеликий лате, приготовлений на знежиреному молоці та посипаний корицею, замість розкішного мокко. Також можна приготувати охолоджений напій самостійно, просто клацнувши в склянці фрукти і заливши їх мінеральною або звичайною водою.
Продукти з м’якою текстурою

Желеподібні цукерки, які так люблять діти, містять надто багато цукру. Вони не лише шкодять зубам, а й можуть призвести до діабету. Легко знайдеться заміна. Просто візьміть свіжий виноград і помістіть його на кілька хвилин у морозильник – це буде не менш смачний перекус з аналогічною структурою.
Також дитині можна запропонувати помідори чері та сирні палички. Хоча смак і відрізняється, але властивості текстури є ніжними та тягучими, тому вони можуть задовольнити потребу в такій текстурі.
Отже, як ви бачите, є безліч способів виключити з раціону шкідливу їжу. Головне – мати бажання.