Солодощі потрібно їсти частіше, ніж ви думаєте – смачна наука

Пристрасть до солодощів, таких як тістечка, торти й шоколад, пов’язано зі зниженням ризику інсульту на 25% і серцевого нападу на 22%. При цьому їсти смаколики слід двічі на день. Результати нового експерименту також показують, що додавання джему чи мармеладу в кашу знижує ймовірність серцевої недостатності до 11%, пише The Telegraph.

Дослідження за участю майже 70 тисяч шведів відстежувало споживання цукру за допомогою опитувань, а потім спостерігало за результатами їхнього здоров’я протягом 22 років. Аналіз порівняв ризик діагностування різних серцево-судинних захворювань у людей залежно від споживання ними цукру.

Люди фіксували, як часто вони вживали солодкі напої, такі як пепсі, кока-кола та інші, фруктові соки, дієтичні версії шипучого напою, а також солодких начинок і солодощів. Потім вчені відстежували в медичних записах такі діагнози:

  • ішемічний інсульт,
  • геморагічний інсульт,
  • серцевий напад,
  • серцева недостатність,
  • стеноз аорти,
  • фібриляції передсердь,
  • аневризм черевної аорти.

Дослідження показало, що загальне споживання цукру було пов’язане з підвищеним ризиком ішемічного інсульту та аневризми черевної аорти. Але ризик захворювання суттєво різнився залежно від того, звідки в раціоні людини потрапив цукор.

Цукор з тістечок і начинки, такі як мед і варення, пов’язані з меншим ризиком серцевої недостатності.

Цукор з напоїв, наприклад, був пов’язаний із підвищеним ризиком ішемічного інсульту, серцевої недостатності, фібриляції передсердь та аневризми черевної аорти. Але цукор із солодощів, таких як тістечка, шоколад та цукерки, був пов’язаний зі зниженим ризиком усіх типів проблем, пов’язаних із серцем.

“Результати цього дослідження показують, що не всі джерела доданого цукру однаково шкідливі для здоров’я, оскільки підсолоджені напої є основним джерелом доданого цукру, пов’язаного з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань”, – кажуть дослідники.

Начинки, такі як мед, мармелад і джем, також виявилися корисними для зниження ймовірності серцевої недостатності та стенозу аорти. Дані показують, що люди, які споживали більше 14 порцій солодощів на тиждень, двічі на день, мали:

  • на 25% менший ризик ішемічного інсульту,
  • на 24% менший ризик геморагічного інсульту,
  • на 22% нижчий ризик серцевого нападу,
  • на 30% нижчий ризик серцевої недостатності,
  • на 27% нижчий ризик аортального стенозу,
  • на 17% менший ризик фібриляції передсердь,
  • на 50% менший ризик аневризми черевної аорти.

Навпаки, люди, які вживали вісім або більше солодких напоїв на тиждень, мали:

  • на 19% більший ризик ішемічного інсульту,
  • на 18% – серцевої недостатності,
  • на 11% – фібриляції передсердь.
Любителі смаколиків врятовані: солодке може врятувати серце і судини – нове дослідження 2
Солодке знижує ризик серцевих захворювань.

Поки вчені не можуть пояснити, як саме споживання солодощів і солодких начинок впливає на здоров’я серцево-судинної системи. Можливі пояснення розбіжностей між солодкими напоями та ласощами й начинками включають рідкі калорії, що забезпечують меншу ситість і сприяють ожирінню. 

Джерело