Унюхають усі: помилка пожирачів каш, через яку вона стає неприємною

Клітковина є важливим елементом здорового раціону. Вона допомагає поліпшити функцію травлення, регулює рівень холестерину та цукру в крові, та зменшує ризик серцево-судинних захворювань і діабету, а також сприяє зниженню ваги. Клітковина поділяється на дві категорії: розчинну та нерозчинну. Але надмірне її споживання може призвести до негативних наслідків для організму.

Ціліснозернові продукти, овочі, фрукти, бобові, насіння та горіхи є основними джерелами клітковини. За інформацією видання IFLScience, більшість людей не споживають достатню кількість клітковини, вживаючи менше половини рекомендованої норми, яка становить 25-30 грамів. Однак є й ті, хто, навпаки, споживає занадто багато клітковини, слідуючи новим трендам у соціальних мережах.

Наслідки надмірного споживання клітковини

Харчування має бути збалансованим.

В сучасному світі популярний новий тренд, відомий як “Fibermaxxing”, який націлений на людей, що прагнуть схуднути. Ця дієта передбачає збільшення споживання клітковини шляхом додавання цільних продуктів до кожного прийому їжі, при цьому зменшуючи частку калорійних продуктів у раціоні. Хоча така практика може принести певні переваги, існують також ризики.

Лікарі звертають увагу, що такий підхід не підходить для всіх. Наприклад, люди, які нещодавно перенесли операцію на шлунку чи кишківнику, повинні уникати продуктів з високим вмістом клітковини. Також не рекомендується дотримуватися цього тренду людям з хворобою Крона або виразковим колітом у гострій стадії. Здоровим людям різке збільшення споживання клітковини також не рекомендується.

Таке харчування може призвести до здуття живота, газоутворення, а також до можливих випадків діареї чи запорів. Щоб уникнути цих проблем, слід поступово вводити клітковину в раціон, збільшуючи її споживання потроху. Крім того, важливо пити достатню кількість води. Також, під час збільшення споживання клітковини не варто забувати про інші продукти, які мають залишитися у вашому меню; в іншому випадку, це не відповідає принципам здорового харчування.

Не слід забувати, що реакція на клітковину у різних людей може бути неоднаковою: те, що у когось викликає спазми, у іншого може спричинити проблеми з травленням. Тому, коли мова йде про максимальне споживання клітковини, дотримання однієї й тієї ж дієти, що й ваш улюблений інфлюенсер у сфері здоров’я, може бути не найкращим рішенням.