Фініки – фрукти розміром з іриску, які задовольняють тягу до солодкого, замість того, щоб щось діставати з обгортки. Більшість дієтологів є їхніми шанувальниками. Часто фініки продаються сушеними, отже ними можна насолоджуватись як сухофруктами та додавати до страв, пише The Telegraph.
Фініки можна розрізати, видалити кісточки та намазати чим завгодно, від розтопленого шоколаду до горіхового масла та м’якого сиру. Вони мають тривалий термін зберігання та є надзвичайно поживними. Жменя з 34 г фініків забезпечує цілий ряд поживних речовин:
- 90 ккал,
- 20 г вуглеводів – природні цукри,
- високий вміст клітковини – 2,6 г,
- високий вміст калію – 247 мг,
- джерело заліза – 0,75 мг,
- джерело міді – 0,01 мг,
- високий вміст хлориду – 6,1 мг,
- високий вміст марганцю – 0,23 мг,
- вітамін B3 – ніацин – 1,1 мг,
- магній,
- калій.
Багато сушених фініків містять алерген діоксид сірки, тому за потреби перевіряйте етикетки.
Користь фініків для здоров’я
Фініки підтримують здоров’я серця
Іініки допомагають захистити серце: вживання більшої кількості клітковини пов’язане зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та ожиріння, а також зі зниженням рівня холестерину та артеріального тиску. Клітковина робить все це трьома способами:
- вона довше зберігає відчуття ситості,
- вона довше перетравлюється,
- вона забезпечує їжею корисні бактерії в нашому кишечнику.
Фініки корисні для кишечника
Поліфеноли – потужні сполуки, що містяться у всіх рослинах, включаючи фініки, – також живлять наш кишковий мікробіом.
Щоб отримати всі ці переваги, включаючи підтримку регулярної роботи нашої травної системи, ми повинні прагнути споживати 30 г клітковини щодня. Щоб досягти цього, можна почати так:
- жменя фініків – 2,6 г клітковини,
- миска каші з нарізаним бананом та подрібненими горіхами – 8,5 г,
- хумус, зерновий хліб та овочеві палички – 12,5 г,
- овочеве та сочевичне рагу з цільнозерновими спагетті – 6,5 г.
Фініки багаті на мікроелементи
Жменя фініків забезпечує цілий ряд вітамінів та мінералів. Вони багаті на калій та хлорид, які контролюють баланс рідини, й залізо, яке виробляє еритроцити, що переносять кисень по нашому тілу.
Нам також потрібна мідь, що міститься у фініках, для вироблення еритроцитів та лейкоцитів. Вони також багаті на марганець, необхідний для травлення. Нарешті, вони забезпечують організм ніацином, який також сприяє травленню, допомагаючи нам вивільняти енергію з їжі, а також підтримуючи нервову систему.
Фініки багаті на залізо
Фініки є гарним рослинним джерелом, що робить їх особливо корисними для вегетаріанців та веганів, які повинні забезпечити достатню кількість заліза. Сушені абрикоси також багаті на залізо, тому змішування цих двох фруктів у мюслі та салаті, наведених нижче, – це простий спосіб збільшити його споживання.
Фініки корисні при артриті
Поліфеноли у фініках можуть допомогти в лікуванні артриту, але сучасні наукові дані не є переконливими. Для тих, хто страждає на артрит, рекомендують дієту, зосереджену на різноманітних фруктах та овочах, цільнозернових продуктах, корисних жирах, а також м’ясі, рибі, яйцях та рослинному білку, такому як квасоля та бобові.
Антиоксидантні та протизапальні властивості
Фініки багаті на поліфеноли. До них належать бета-каротин, лікопен, флавоноїди та антоціани. Усі вони мають антиоксидантні та протизапальні властивості, тобто допомагають захистити клітини нашого організму від пошкоджень, хвороб та токсинів.
Поліфеноли ж можуть відігравати певну роль у запобіганні або лікуванні серцево-судинних захворювань, раку та ожиріння.
Фініки сповільнюють засвоєння глюкози
Підсолоджені лише фруктозою – натуральним фруктовим цукром, фініки є поживною та цільною заміною обробленого печива, коли нам хочеться чогось солодкого. Їхній ГІ-індекс – це показник того, як швидко продукти підвищують рівень глюкози в крові – від низького до середнього, оскільки високий вміст клітковини уповільнює травлення, запобігаючи різкому підвищенню рівня цукру.
Вживання фініків з горіхами також пригнічує засвоєння глюкози. Разом ці фактори допомагають вам уникнути енергетичних та настроєвих американських гірок зі стрибками цукру, які ви отримали б, з’ївши солодке печиво.
Фініки як енергетики
Важливо пам’ятати, що фініки все ще містять багато цукру, фруктового цукру чи ні, тому їх не слід вживати без міри. Компенсуйте це, вживаючи їх або як частину основного прийому їжі, або, якщо ви перекусуєте, поєднуючи їх з іншою їжею, з тими ж горіхами!
Обмежте порції невеликою жменею. Використовуйте фініки у випічці. Роблячи так, ми можемо контролювати споживання цукру та енергії.