Голлівудський актор Річард Гір, який колись отримав титул найпривабливішого чоловіка світу, 31 серпня святкує свій день народження. Йому виповнилося 76 років. Актор є лауреатом премії “Золотий глобус” і широко відомий за своїми ролями у фільмах “Красуня”, “Американський жиголо”, “Дні жнив”, “Офіцер і джентльмен”, “Первісний страх”, “Чикаго” та “Хатіко: найвірніший друг”.
Річард Гір практикує буддизм і має індивідуальний підхід до підтримки свого здоров’я, завдяки чому навіть у похилому віці виглядає надзвичайно. Він обожнює смачну їжу, але страви повинні бути збалансованими. Перед тим, як стати вегетаріанцем, відвідавши один із ресторанів у Філадельфії (США), він замовив страву в британському стилі. Шеф-кухар вирішив вразити Річарда Гіра, приготувавши лосось за шотландським рецептом, доповнивши гарніром у вигляді пюре з гарбуза та цибулі. Завершуючи, він подав унікальний соус.
Страва виявилася напрочуд смачною, і голлівудський актор оцінив її по достоїнству. Шеф-кухар вирішив поділитися рецептом з його прихильниками. Давайте приготуємо цю ресторанну страву, що справила враження на одного з відомих красунчиків Голлівуду.
Смажений лосось з гарбузовим пюре від Річарда Гіра
Для приготування вам знадобиться:
Для основної страви:
- міні-гарбуз – 2 шт.
- філе лосося – 350 г
- чебрець – 2 пучки
- лавровий лист – 11 шт.
- вершкове масло – 1/4 пачки
- цибуля-шалот – 4 склянки (подрібненої)
- оливкова олія
- сіль, цукор та перець
Для коричневого масла та соусу з каперсів:
- цибуля-шалот – 6 шт.
- часник – 3 зубчика
- родзинки – 2 ст.л.
- каперси – 2 ст.л.
- лавровий лист – 1 шт.
- чебрець – 4 гілочки
- оливкова олія
- винний оцет – 60 мл
- лимонний сік – 60 мл
- вершкове масло – 200 г
- свіжа петрушка та шавлія
- сіль, перець

Процес приготування:
Розігрійте духовку до 180 градусів. Розріжте гарбузи навпіл, видаливши насіння та зайві частини, приправте сіллю, перцем і оливковою олією. Викладіть на деко, встелене пергаментом, м’якоттю вниз, посипте чебрецем і покладіть 10 лаврових листків. Запікайте приблизно 25 хвилин.
Коли гарбузи готові, дістаньте їх з духовки і дайте охолонути. Потім ложкою витягніть м’якоть і помістіть у миску, відставивши в сторону. Очищайте та дрібно нарізайте цибулю. Нагрійте каструлю, додайте вершкове масло і обсмажте цибулю протягом 4 хвилин. Додайте чебрець, лавровий лист, сіль і цукор, тушкуйте на повільному вогні протягом години, поки цибуля не стане прозорою і ніжною.
Перекладіть цибулю у блендер і змеліть до однорідності. Тепер переходьте до приготування лосося. Нагрійте сковороду з вершковим маслом і обсмажте філе риби до утворення золотистої скоринки. Зніміть з вогню і відкладіть убік. У ту ж сковороду покладіть пюре з гарбуза і прогрійте на повільному вогні.
Для приготування соусу використайте іншу пательню. Поставте на вогонь, додайте оливкову олію, подрібнену цибулю-шалот і часник. Обсмажте до прозорості, після чого додайте каперси, родзинки, оцет і лимонний сік. Прогрійте і зніміть з вогню. Дайте настоятися. В іншій сковороді розтопіть вершкове масло і варіть до коричневого кольору. Зніміть з вогню і вилийте у соус, додайте подрібнену петрушку і шавлію.
Тепер формуйте страву. Викладіть частину гарбузового пюре, додайте цибулеве пюре та шматочки філе лосося. Полийте коричневим вершковим маслом і соусом з каперсів.
Поради від Інформатора: якщо ви хочете скоротити час приготування, то наріжте гарбуз на кубики і запечіть під фольгою. Для досягнення більш гладкої консистенції протріть його через сито. За бажанням страву можна посипати сиром, що додасть їй особливого аромату.