Українська дзюдоїстка, бронзова призерка Олімпійських ігор 2020 року та дворазова чемпіонка світу, Дар’я Білодід 10 жовтня святкує свій день народження. Їй виповнилося 25 років. Відзначена спортсменка, яка є гордістю України, готова на найвідчайдушніші вчинки заради досягнення своїх цілей. Наприклад, готуючись до олімпіади, вона протягом двох років майже не вживала їжі. Все це – для того, щоб потрапити у вагову категорію до 48 кг.
Вона дозволяла собі лише невеличкі порції по 50 грамів та воду. Попри такі обмеження, їй кілька разів вдавалося набрати вагу. Після виходу з цієї дієти Білодід переглянула своє харчування та розробила новий раціон, повністю виключивши шкідливі продукти з меню та віддавши перевагу овочам і м’ясу. Спортсменка обожнює поєднання кислого та солодкого, тому часто експериментує з овочами та фруктами.
Італійська страва агродольче прекрасно доповнила її новий раціон. Вона є універсальною, тому можна формувати цей “конструктор” відповідно до своїх уподобань або задовольнити наявні інгредієнти у холодильнику. Ідеальним поєднанням є гарбуз і фенхель. Тож пропонуємо вам приготувати цю смачну та нескладну страву.
Агродольче з гарбуза і фенхелю
Вам знадобиться:
- гарбуз – 1 кг
- каперси – 2 ст.л.
- кедрові горіхи – 2 ст.л.
- оливкова олія – 8 ст.л.
- родзинки – 2 ст.л.
- фенхель – 300 г
- червона цибуля – 1 шт.
- помідори – 300 г
- бальзамічний оцет – 2 ст.л.
- м’ята – 30 г
- морська сіль
Як готувати:
Гарбуз слід почистити та нарізати на невеликі кубики, після чого перекласти в деко, застелене пергаментом. Полити оливковою олією та посолити. Випікати в розігрітій до 220 °C духовці протягом 25-30 хвилин до утворення золотистої скоринки.
Тим часом, на вогонь поставте сковороду, додайте олію та каперси. Обсмажуйте 5 хвилин, поки каперси не почнуть хрустіти. Додайте кедрові горіхи та родзинки, обжарюйте ще 2 хвилини, потім перенесіть у миску.
На ту ж сковороду викладіть нарізаний фенхель та подрібнену цибулю, додайте олію і посоліть. Тушкуйте близько 20 хвилин до м’якості. Додайте подрібнені помідори та бальзамічний оцет, тушіть ще 8 хвилин, поки суміш не набуде консистенції варення.
Додайте запечений гарбуз до овочів. Перемішайте все ретельно. Прикрасьте страву листям м’яти та кедровими горішками. Смачного!
Поради: головне в цій страві – гармонійне поєднання кислого та солодкого, тому інгредієнти можна змінювати відповідно до ваших вподобань, зважаючи на цю його особливість. Наприклад, гарбуз можна замінити на карамелізовані персики або ананас, а каперси – на оливки. Також доречними можуть бути перець, морква та кабачки.