Дастін Гоффман хоче мамалиги та горілки: дало знати українське коріння

Кухня Румунії славиться своїм унікальним поєднанням овочів і м’ясних страв, а також різноманіттям виробів з кукурудзи. Однією з найвідоміших страв є мамалига. Це блюдо стало настільки популярним, що увійшло також до традиційних молдавських, кавказьких і гуцульських рецептів. Мамалигу часто подають з бринзою, шкварками, сметаною, часником і різними соусами. Основна страву можна подавати як самостійну, так і в ролі гарніру.

Мамалига до вподоби й знаному американському акторові Дастіну Гоффману, який 8 серпня святкує свій 88-й день народження. Це абсолютно зрозуміло, адже в його родині є румунське та українське походження. Мати Дастіна родом з Румунії, а батька походить з Білої Церкви під Києвом. У 1920-х роках їхня родина емігрувала до США, і тривалий час не ділилася з дітьми інформацією про своє походження. В одному з інтерв’ю Гоффман зазначив, що лише у 78 років дізнався про своє українське “коріння”.

Проте генетика має вплив, навіть якщо ти не знаєш, звідки походиш. Актор стверджував, що дуже любить мамалигу, борщ та горілку. Тож пропонуємо приготувати улюблену страву знаменитого Дастіна Гоффмана (за румунським рецептом, адже український варіант цієї страви всім відомий), володаря безлічі нагород, серед яких BAFTA, Emmy та “Золотий глобус”.

Мамалига на молоці по-румунськи


За цим рецептом мамалига виходить ніжною по консистенції.

Інгредієнти:

  • вода – 500 мл
  • молоко – 500 мл
  • вершкове масло – 50 г
  • кукурудзяна крупа – 200 г
  • сир Ементаль – 150 г
  • бринза – 150 г
  • сир Адигейський – 150 г
  • яйце – 2 шт.
  • сіль

Процес приготування:

Виберіть каструлю, бажано з емальованим покриттям, налийте воду та молоко та поставте на вогонь. Додайте вершкове масло і щіпку солі. Коли рідина почне закипати, поступово всипайте кукурудзяну крупу, постійно помішуючи, щоб уникнути грудочок.

Варіть кашу на повільному вогні протягом 15-20 хвилин, постійно помішуючи. Вона повинна вийти густою. Тим часом підготуйте наступні інгредієнти: наріжте всі види сиру на невеликі кубики.

Коли кукурудзяна каша буде готова, візьміть глиняні горщики або інші жароміцні форми. Розкладайте кілька ложок каші, потім кладіть по 3-4 кубики кожного виду сиру. Продовжуйте чергувати шари каші та сиру, поки горщик не наповниться.

Останнім шаром має бути каша. Рівномірно вирівняйте поверхню й розбийте яйце, залишаючи жовток цілим. Додайте кілька кубиків сиру зверху. Помістіть у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин. Подавайте, прикрасивши зеленню. Смачного!

Рекомендації від Інформатора: мамалигу можна подавати з хрусткими шкварками та цибулею, що надасть страві насиченого аромату. Мамалига також добре поєднується з квашеною капустою, грибами, тушкованими у сметані, або м’ясною підливою.