Американські діти приголомшили вчених тим, що не мали уявлення, що таке бекон, і звідки він береться. В нещодавньому дослідженні виявили, що понад 40% дітей зі США віком від 4 до 7 років не знали, чим батьки їх годують. Більшість із них вважала, що корови – 77%, свині – 73% – та кури – 65% – неїстівні, пише IFLScience.
Діти думали, що хот-доги, гамбургери та бекон походять з рослин. Команда психологів попросила 176 дітей з одного з американських міст класифікувати різні продукти, включаючи:
- сир,
- картоплю фрі,
- бекон,
- попкорн,
- креветки,
- мигдаль ,
- яйця.
Відповіді викликали низку несподіванок, зокрема те, що 47% учасників вважали, що картопля фрі має тваринне походження. Сир часто помилково ідентифікували як рослинний, причому 44% неправильно визначили його походження. Близько 41% вважали, що бекон походить з рослин, а ще 40 % сказали те саме про хот-доги.
Навіть курячі нагетси, які мають слово “курячі” в своїй назві, помилково ідентифікувалися як рослинні у 38% опитаних дітей та підлітків. Попкорн і мигдаль також часто неправильно класифікували як продукти тваринного походження, кожен з них понад 30% дітей. Менше відсотка дітей вважали, що кішок теж можна їсти!
Дослідження показує, що в цьому ранньому віці існує багато помилкових уявлень щодо їжі. Тож, діти є наївними м’ясоїдами, оскільки здебільшого їдять м’ясо несвідомо. При цьому, більшість з них свідомо дуже по-доброму ставляться до тварин.
Вчені вважають, що певним чином дорослі нав’язують дітям харчування м’ясом, привчаючи до цього і тим більше не кажучи правду про те, звідки походять улюблені продукти. Тому краще спробувати давати дітям більше рослинної їжі, що краще вплине на їхнє здоров’я в майбутньому.
“Замість того, щоб протистояти емоціям, які можуть виникнути з відкриттям, що бекон на тарілці їхньої дитини колись був живою, дихаючою свинею, деякі батьки натомість уникають правди, яка потенційно має тривалий вплив на харчові звички дітей”, – пишуть вчені.
Отже, частково недостатні знання можуть бути пов’язані з тим, що батьки приховують факти про походження м’яса, вважаючи, що це занадто жахливо для дітей, аби вчитися цього в такому молодому віці.
Проте, утримуючись від вживання їжі, котра порушує їхні переконання щодо благополуччя тварин, діти діятимуть відповідно до своїх моральних поглядів на навколишнє середовище. Окрім зменшення власного вуглецевого сліду, принципова харчова поведінка дітей також може впливати на поведінку їхніх батьків.