Іранська кухня є однією з найстаріших та найцікавіших у світі. Вона вирізняється широким використанням рису, м’яса, хліба, свіжих овочів, зелені та фруктів у різноманітних комбінаціях. Також страви цієї кулінарної традиції щедро приправляють різноманітними спеціями, які надають їжі неперевершений аромат і смак. Одним з улюблених страв є салат “Доймаадж”.
Раніше це була дитяча закуска з сухого, вчорашнього хліба, до якого додавали всі види зелені, що можна було знайти в домі, а також трішки молока та масла. Діти згортували цю суміш у кульки та з задоволенням споживали. Тепер страва здобула нову популярність і подається навіть у ресторанах. Її освіжаючий, пікантний смак, насичений ароматами трав, не може залишити байдужими навіть найвибагливіших гурманів.
Салат “Доймаадж”
Вам знадобиться
Для салату:
- лаваш – 2 шт
- петрушка – 1 пучок
- м’ята – 1 пучок
- базилік – 1 пучок
- зелена цибуля – 1/2 пучка
- сир фета – 60 г
- волоський горіх – 1/2 стакана
Для заправки:
- червоний винний оцет – 2 ст.л.
- сушена м’ята – 2 ч.л.
- сіль – 1 ч.л.
- чорний перець – 3/4 ч.л.
- оливкова олія – 1/4 стакана
- сколотин – 1 склянка
Приготування:
Розігрійте духовку до 200 градусів. Вкладіть лаваш на деко та запікайте 3-5 хвилин. Він повинен стати хрустким, але не потемніти. Залиште охолоджуватися, а потім поламайте його на маленькі шматочки.
Перейдімо до приготування заправки. У мисці змішайте винний оцет, оливкову олію, сушену м’яту, сіль і перець. Ретельно перемішайте, а потім додайте сколотин і збивайте до однорідності. Тепер можна переходити до складання салату.
Для цього приготуйте велику миску. Викладіть крупно нарізану або порвану руками петрушку, м’яту, базилік, зелену цибулю, фету і подрібнені волоські горіхи. Зверху додайте хрусткий лаваш і щедро полийте заправкою. Подавайте одразу, щоб лаваш залишався хрустким.
Порада від Інформатора: до салату можна додати свіжі овочі, такі як болгарський перець або помідор. Один із варіантів поліпшення смаку – це додавання гранату чи винограду.